Gurksallad med sjögräs - Sunomono (酢の物)

Sunomono är en enkel, sötsur gurksallad som man serverar som "aptittrigger" :) Den sägs stimulera vidare aptit inför kommande rätter. Serveras frekvent som en liten restaurangstarter.
Ingredienser till sunomono
• 1 gurka och lite skivad ingefära till topping.
• Lagom mängd blötlaggd wakame.
• ~2-3tsk salt för att salta den skivade gurkan.
• 3msk risvinäger
• 3msk dashi
• 1,5msk socker
• 1msk soya
• 0,5msk sesamolja
Skiva gurkan hyffsat fint, tjockleken på skivorna påverkar inte smaken nämnvärt..
Salta och låt den ligga i ett durkslag och dra ut lite vatten. Gurkan är klar när den mjuknat lite, ska inte vara toksladdrig utan med lite ryggrad.
Blanda vinäger, dashi, soya, socker och sesamolja. Koka upp snabbt och låt kallna.
Häll den kallnade dressingen över gurkan..
Och blanda väl.
Dela upp i lagom stora förrättsportioner och toppa med ingefäran :)

Ångkokade fläskknyten - Shumai (シウマイ)

Ånkokta japanska fläskknyten, eller "Shumai" är en nära släkting till den Kinesiska "Siumai". Siumai har dock även räkor i sig, den Japanska varianten blir då följdaktligen "Ebi shumai", dvs Shumai med räkor :)
Den enkla Shumaivarianten utan räkor, när jag hittar några inte totalt miljöförstörande tigerräkor ska jag göra Ebishumai också :)
Ingredienser till Shumai
• 4-450gr fläskfärs. Får gärna vara lite grövre, men jag står utan köttkvarn just nu.. Så fick bli sådan microfärs butikerna envisas med.
• 2-3cm grovt riven ingefära
• 2 hackade charlottenlökar, går bra med en liten gul lök också såklart. :)
• 3 strimlade vårlökar
• 3-4 strimlade shiitake
• 2msk saké
• Soya och sesamolja efter smak. Börja med lite, några tsk och pröva er fram genom att mikra små bollar.
• Salt och svartpeppar efter smak. Ärtor eller sojabönor att toppa med.
Bara blanda alla ingredienser i en skål...
Till en hyffsat slät smet. Här formar man små kulor och kör i mikron, smaka av med soya, sesamolja, salt och peppar. Soyan ger en godare sälta än salt, men ger en lösare smet.
Forma bollar med en sked och lägg bara i handflatan..
Kupa sedan bara handen runt bollen så formas kanten :) Toppa med någon nyttig grönsak :)
Ta dig några minuter och gör ett gäng :) Går utmärkt att frysa ner sedan och bara slänga i ångkoken när man blir sugen.
Ånkoka några minuter och servera med ris och en dipsås på soya och risvinäger :)

Kyckling(klubba) i honungsås - はちみつ醤油チキン

Hur enkelt kan man göra det, och det blir endå "gott"? Den här kycklingen har, om möjligt, till och med mildare smak än Negimisokyckling. Knappt förnimbar sälta från soyan och en lätt sötma från honungen. Det är den här typen av japansk mat som jag verkligen gillar. Dom flesta äter det nog en gång, tänker "Fan det smakar ingenting?!?" och ger det inte en andra chans..
Ingredienser till honungsmarinaden
• Kycklingklubbor efter behov. Marinaden här räcker nog till max 10st.
• 4msk god honung, man kan påverka slutresultatet med typen av honung.
• 4msk soya
• 2msk saké
Ja, det var inte mycket till recept.. Men det är allt :)
Stick klubborna med en gaffel och lägg dom i en plastpåse. Häll i alla ingredienser i påsen, förslut och låt marinera över natten. Kör dom i en ugnsfast form på 225 grader i ~30 minuter eller tills just över 64-65 grader. Ös 2-3 gånger med skyn från formen under tiden.
Låt vila lite och servera med ris. Här har jag även glacerat lite salladslök de sista 5 minutrarna i samma form som kycklingen :)
Visa fler inlägg