Ångkokade fläskknyten - Shumai (シウマイ)

Ånkokta japanska fläskknyten, eller "Shumai" är en nära släkting till den Kinesiska "Siumai". Siumai har dock även räkor i sig, den Japanska varianten blir då följdaktligen "Ebi shumai", dvs Shumai med räkor :)
Den enkla Shumaivarianten utan räkor, när jag hittar några inte totalt miljöförstörande tigerräkor ska jag göra Ebishumai också :)
Ingredienser till Shumai
• 4-450gr fläskfärs. Får gärna vara lite grövre, men jag står utan köttkvarn just nu.. Så fick bli sådan microfärs butikerna envisas med.
• 2-3cm grovt riven ingefära
• 2 hackade charlottenlökar, går bra med en liten gul lök också såklart. :)
• 3 strimlade vårlökar
• 3-4 strimlade shiitake
• 2msk saké
• Soya och sesamolja efter smak. Börja med lite, några tsk och pröva er fram genom att mikra små bollar.
• Salt och svartpeppar efter smak. Ärtor eller sojabönor att toppa med.
Bara blanda alla ingredienser i en skål...
Till en hyffsat slät smet. Här formar man små kulor och kör i mikron, smaka av med soya, sesamolja, salt och peppar. Soyan ger en godare sälta än salt, men ger en lösare smet.
Forma bollar med en sked och lägg bara i handflatan..
Kupa sedan bara handen runt bollen så formas kanten :) Toppa med någon nyttig grönsak :)
Ta dig några minuter och gör ett gäng :) Går utmärkt att frysa ner sedan och bara slänga i ångkoken när man blir sugen.
Ånkoka några minuter och servera med ris och en dipsås på soya och risvinäger :)
#1 - - Karin O:

Vilken härlig blogg!
Jag saknar ju verkligen det japanska köket från den tiden vi bodde i Asien... Otroligt goda smaker!

Svar: Tack :) Ja eller hur? Det finns lite av varje att välja på :) Betydligt mer än bara sushi och yakiniku ;)
Kai