Japansk salladsvinegrette - Wafu (和風ドレッシング)

Wafu är en typ av japansk salladsvinegrette. Och som i västerlänsk matlagning, finns det garanterat lika många varianter. Det här är en basvariant som lyfter vilken grönsallad som helst. :) Kan varieras med vitlök, chili etc.
Ingredienser till grundwafu
• 1 finrivenriven liten charlottenlök
• 6msk rapsolja, eller annan olja.
• 6msk risvinäger
• 6msk soya
• 2msk honung
• Lite svartpeppar och rostade sesamfrön
Helt enkelt bara blanda ihop alla ingredienser i en skål. Står sig 1-2 veckor i kylen. Smakar fantastiskt till en enkel sallad med finskurna gröna bönor, tomat, wakame, sallad och ett ägg. Prova :)
 
Lite runt "wa" i kategorin "onödigt vetande"
På japanska betyder Wa (和) lite löst, "Japansk stil". Det förekommer i flera sammanhang som till exempel Wagyū (和牛), vilket lite löst betyder "Japansk ko/nöt", det svindyra köttet som idag finns att köpa lite här och var. Förekommer naturligtvis också i benämningen av japansk måltid "Washoku" :)
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!