Negimisosås - (ネギ味噌)

Har hört denna sås benämnas "Japansk pesto" och det är nog inte helt fel. Som namnet säger så består den i huvudsak av salladslök (Negi) och miso.
Används flitigt som dipp till gurka eller morötter, topping på kokt eller grillat ris, marinad etc. En sötsalt sås som passar till mycket :)
Negimiso är väldigt enkel att göra och består endast av ett fåtal ingredienser.
Ingredienser till Negimiso
• 3dl skuren salladslök (Endast gröna delen). Ca 3-4mm tjocka ringar. Egentligen ska något som kallas "Tokyolök" användas. Den är precis som våra salladslökar, men stora som vanlig purjolök.
• 3msk miso. Testa lite olika varianter. Jag tror awase miso är vanligast.
• 1msk socker
• 2msk mirin
• 2msk saké
• 1tsk soya
• 1-2msk sesamolja till stekning
Stek den strimlade vårlöken i sesamolja på medium värme.
Stek tills den mjuknat utan att brynas.
Tillsätt övriga ingredienser och småkoka under omrörning. Var försiktigt så det inte bränns då kolhydratinnehållet är ganska högt.
Småkoka under omrörning  till det mesta av vätskan försvunnit, skall ha en tjockare konsistens.
Häll upp och låt kallna. Står sig en vecka i kylskåp, men kan också frysas.

Lite runt miso i kategorin "onödigt vetande"
Miso finns i ett antal olika varianter. De vanligaste är;
  • Vit miso - Shiromiso
  • Röd miso - Akamiso
  • Blandad miso - Awasemiso

Smak, lukt och textur kan faktiskt variera bland annat beroende på var de är tillverkade och när på året. Vit och röd miso är de två vanligaste sorterna, men stora lokala skillnader finns också på jäsningsmetoder etc. Till exempel i de östra delarna, bland annat i Kantoregionen, är den mörkare, brunaktigare akamison populärast. Medan på andra sidan, i den västra Kansairegionen, är den ljusa shiromison populärast. Miso är primärt gjort av sojabönor, men brukar också innehålla ris eller korn av något slag. Man ångkokar primäringredienserna och tillsätter en fermenteringstarter som heter "koji", sedan så får den ligga och gotta sig i allt från 6 månader till 5-6 år!

#1 - - Amy's piece of cake:

Oj, ser jättegott ut. Aldrig testat detta :)

Svar: Testa som dip med gurkstavar :) Fräscht och gott på ett udda vis.. :)
Kai

#2 - - Katarina:

Låter mycket gott! Tack för din kommentar på min blogg :)