Gurksallad med sjögräs - Sunomono (酢の物)

Sunomono är en enkel, sötsur gurksallad som man serverar som "aptittrigger" :) Den sägs stimulera vidare aptit inför kommande rätter. Serveras frekvent som en liten restaurangstarter.
Ingredienser till sunomono
• 1 gurka och lite skivad ingefära till topping.
• Lagom mängd blötlaggd wakame.
• ~2-3tsk salt för att salta den skivade gurkan.
• 3msk risvinäger
• 3msk dashi
• 1,5msk socker
• 1msk soya
• 0,5msk sesamolja
Skiva gurkan hyffsat fint, tjockleken på skivorna påverkar inte smaken nämnvärt..
Salta och låt den ligga i ett durkslag och dra ut lite vatten. Gurkan är klar när den mjuknat lite, ska inte vara toksladdrig utan med lite ryggrad.
Blanda vinäger, dashi, soya, socker och sesamolja. Koka upp snabbt och låt kallna.
Häll den kallnade dressingen över gurkan..
Och blanda väl.
Dela upp i lagom stora förrättsportioner och toppa med ingefäran :)