Yakitorisås - Tare (垂れ)

Tare (Tareh, 垂れ) är den söta sås som används till bla Yakitori. Det är ytterligare en av dessa soya, saké och mirinsåserna som trots sin simplicitet, lyfter de enklaste av råvaror till fantastiska maträtter. Tare är väl egentligen en mer generell term för "dipsås". Men används ofta som begrepp runt "yakitorisås" specifikt.
Yakitori är helt klart ett kapitel i sig, då det är så mycket mer än bara grillad kyckling. Men de två (normalt på izakayarestauranger) "huvudsmakerna" är Shio "salt" eller Tare "yakitorisås".
Ingredienser till Tare "yakitorisås"
• 2dl japansk soja
• 2dl mirin
• 1dl Saké
• 1dl vatten
• 2tsk brunt socker
• En vårlök
Vill man gå ifrån det enkla så kan man efter tycke och smak sätta i vitlök, ingefära, chili etc. Men denna sås är den simplaste (godaste) basvarianten för tare.
Koka snabbt upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Sänk värmen och låt reducera till cirka halva mängden, man vill ha en lite tjockare konsistens. Definitivt inte tjock, men inte heller för lös.
Lyft ur löken eller sila såsen innan den sparas. När man använder såsen så delar man den i två skålar, en för pensling av kycklingen under grillning och en för pensling precis innan servering. Detta gör man för att undvika kontaminering av den sås som skall ätas utan att värmas upp igen.