Teriyakisås - (照り焼き)

Teriyaki (Teri-Yaki) är ett samlingsbegrepp för ett sätt att tillaga diverse olika råvaror. Den ordagranna betydelsen är "Teri" (照り) som betyder ~ "lyster" eller "glans" och "Yaki" (焼き) som betyder ~ "grillat" eller "pannstekt". Så när man pratar om "Teriyaki" så menar man inte direkt någon specifik sås eller maträtt, utan mer om egenskaper på det som tillagats, "Grillat med lyster" :) Teriyakisås är nog en lika välkänd sås som brunsås i västerlänsk matlagning och finns nog i lika många varianter :)
Basvarianten av teriyakisås består endast av soya, saké, mirin (och ibland socker). Om man vill experimentera själv, så är lika delar soya, mirin och saké den traditionella grunden. Mirin är ett sött "Matlagningsvin" och den ingrediens som är ansvarig för "Teri" (Lyster/Glansen) på teriyakirätterna.
 
Det här är den variant som jag föredrar, då jag vill ha lite mer smak och sting i min teriyakisås.
Ingredienser:
• 150-200 ml Mirin
• 3 dl Soya
• 1 matsked risvinäger
• 1 matsked sesamolja
• 1 dl strösocker eller honung till den sötma du vill ha.
• 6-7 vitlöksklyftor
• 3 cm ingefära
• En nypa röda chiliflakes
• Svartpeppar
Börja med att mixa vitlök, ingefära och chiliflakes till en ganska slät puré. Finriva går naturligtvis också bra och är väl det "traditionella" sättet.
Den mängd puré som man får från det här receptet är ganska stor, så beroende på hur mycket smak utöver basen (Soya, saké, mirin) man får, avgörs av hur mycket man använder. Tillsätt efter tycke och smak.
Börja med att reducera mirin till ca halva mängden, brukar ta en 8-10 minuter normalt. Detta gör man företrädesvis i en tjockbottnad kastrull så att det inte bränns vid.
Tillsätt soja, risvinäger, sesamolja, socker/honung och ingefärs/vitlökspuré efter smak. Börja med lite och smaka av tills du får den smak du vill ha. Låt såsen skjuda tills den råa smaken av kryddorna försvinner, smaka av med svartpeppar.
Man kan reda den här såsen med maizena (bara blanda lite maizena och vatten till en redning) om man vill ha den till en lite tjockare glace. Man kan sila såsen om man vill ha den helt slät också.
Svårare än så är det egentligen inte :) Och resultatet är fantastiskt mycket godare än de flesta köpessåserna.