Vad är Yakitori? - (焼き鳥)

Ställer man frågan, får man nog svaret "grillad kyckling" och det stämmer bra. Men utifrån det svaret måste man sedan bena ut begreppet "Yakitori".
Till att börja med brukar man kunna få sin yakitori i två grundutföranden, med sås eller utan. Utan sås och med havssalt kallas "shio". Varianten med sås kallas "tare" och kommer med vad man i vardagligt tal kallar yakitorisås.
 
Kycklingen i sig kan delas upp i en stor del styckdetaljer;
  • Kycklinghjärta (hatsu)
  • Kycklingens innerfilé (sasami)
  • Kycklingbröst (mune)
  • Kycklinglår och vårlök (negima)
  • Kycklingskin (kawa)
  • Kycklingvingar (tebasaki)
  • Kycklingstjärt (bonjiri)
  • Kycklinglår (momo)
  • Kycklingbrosk (nankotsu)
  • Kycklinghjärta (hatsu)
  • Kycklinglever (rebā)
  • Kycklingens muskelmage (sunagimo)
Så det kan vara annat än kycklinglår på ett yakitorispett :)
Så, snygg övergång till spetten, de spett som används till yakitori heter “teppogushi”, vilket löst översatt blir något i stil med "gevärsspett", detta på grund av deras utformning med en platt enda som ser ut som en kolv. Den platta endan fyller också en annan funktion. Yakitori tillagas på små grillar utan galler, där endast toppen och handtaget vilar mot något underlag. Det platta spettet motverkar på grund av sin utformning att spettet roterar under grillningen.
 
Lite runt grillkol i kategorin "onödigt vetande
När man gör yakitori ska man helst använda sig av binchō-tankol som är den traditionella japanska kolsorten för grillning. Kolet kommer från ek och ger riktigt hög värme och god smak.