Enkla hemmagjorda ramennudlar

Har postat några ramenrecept (Miso, Shio) tidigare, så varför inte komplettera dom med lite hemmagjorda nudlar? :) Egentligen tycker jag att dom färska nudlar man kan köpa på diverse asianstores är (nästan) lika goda.. Men hur stor skillnad kan det vara? Rör sig bara om vatten, mjöl och bikarbonat.. Åtminstone för denna enkla variant :) Finns otaliga sorters nudlar man kan göra, detta är nog den enklaste.
Ingredienser till vanliga "bikarbonatsnudlar". Ca 6-8 portioner.
• 4msk bikarbonat
• 225-250ml vatten
• Ca 1l vetemjöl
• Lite rismjöl att pudra med.
Kör bikarbonaten i 120 grader i ca en timma i ugnen, detta gör bikarbonaten mer alkalisk. Så var lite försiktig med hudkontakt när den är klar.
Lös upp den bakade bikarbonaten i vattnet..
Tillsätt vätskan till mjölet. Reaktionen här med den bakade bikarbonaten är det som ger nudlarna dess ljusgula färg.
Degen SKA vara irriterandes torr.. Ha bara tålamod och arbeta ihop den först för hand tills all vätska bundits och sedan med kavel. Man får arbeta ett bra tag, men degen ska vara rejält hård och ganska torr.
När man lyckats kavla degen till hyffsat jämn deg, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet en timma.
Degen blir mycket mer lättarbetat efter en timma i kylen. Knåda ihop den och kavla ut så du kan börja arbeta den i pastamaskin. Var hednisk och kör din deg glatt visslandes "Bella note". Jag garanterar att det inte påverkar smaken speciellt mycket.
Pudra degplattan med rismjöl och kör den genom "Nudelvalsen"..
Slå in dina färdiga nudlar i plastfolie och frys in eller ät direkt. Kokar klart på någon minut.

Friterad kyckling - Tori Karaage (鶏の唐揚げ)

Blev påmind av "Tommy" på ett annat recept att inte glömma bort Kara-age :) Då kom jag på att jag faktiskt tog lite bilder sist vi gjorde just Kara-age. Kara-age kan göras i en hel del olika varianter, salta, söta osv. Det här är en "grundvariant" med vitlök. Enklaste varianten får man nog om man helt enkelt marinerar i teriyakisås, vet att det förekommer en hel del på "Japanska" restauranger i Sverige. Så många förknippar nog Kara-agesmaken med just den smaken ;) Isåfall ersätt bara marinaden med någon färdig teriyakisås (Eller något recept från mig ;))
Ingredienser till Kara-age med vitlök.
• Några kycklinglår som benas ur och delas i 4-5 bitar.
• 1 del potatismjöl. Om man kan få tag i katakuriko (片栗粉) japansk potatisstärkelse, så kör på :)
• 1 del vetemjöl. Anledningen till blandningen här är att man får lite större "kulor" av knaprighet än med endast potatismjöl :) Smaksak.
• Olja till fritering.
Till Marinaden
• 2-3cm ingefära
• 3-5 vitlöksklyftor
• 1msk sake
• 1msk soya
• 1tsk sesamolja
• 1tsk socker, eller mer om du vill ha dom lite åt det söta hållet.
• Citron till servering, salt, peppar efter smak.
Bena ur och dela kycklinglåren, salta och peppra kycklingen lätt. Frys in benen och spara till buljongkok :) Idag kan man faktiskt hitta färska kycklinglårfilér lite varstans, så kan/vill man inte stycka själv, så bara köp :) Men använd för guds skull inte bröstfilér, låren är så mycket saftigare och smakrikare..
Riv ner vitlök och ingefäran i en påse..
Tillsätt kycklingen och övriga ingredienser i marinaden..
Försök få ut så mycket luft som möjligt och blanda väl.. Låt marinera 1-2 timmar (minst).
Blanda potatis- och vetemjöl i en skål.
Ta ut kycklingen ur påsen.. Värm samtidigt din olja till de obligatoriska 180 graderna :) Tjockbottnad kastrull eller fritös går bra. Om du använder kastrull, glöm inte bort att ha ett lock ifall olyckan skulle vara framme och oljan fattar eld. Inget vatten eller annat svammel, bara på med locket så självdör elden.
Vänd kycklingbitarna i mjölblandningen tills de är ordentligt täckta, de ska vara lite ojämna och knöliga.. Fritera tills de flyter upp och är gyllenbruna.
De ska vara hårda och knapriga på utsidan.. Låt rinna av i korg eller på hushållspapper..
Servera med citronklyftor och ris :) På vissa restauranger kan man få en doppskål med teriyakisås vid sidan om.. Lite helgerån kanske, men om man tycker det är gott.. varför inte? Prova med Tare annars. :) Mat ska vara gott!
Visa fler inlägg