Friterad kyckling - Tori Karaage (鶏の唐揚げ)

Blev påmind av "Tommy" på ett annat recept att inte glömma bort Kara-age :) Då kom jag på att jag faktiskt tog lite bilder sist vi gjorde just Kara-age. Kara-age kan göras i en hel del olika varianter, salta, söta osv. Det här är en "grundvariant" med vitlök. Enklaste varianten får man nog om man helt enkelt marinerar i teriyakisås, vet att det förekommer en hel del på "Japanska" restauranger i Sverige. Så många förknippar nog Kara-agesmaken med just den smaken ;) Isåfall ersätt bara marinaden med någon färdig teriyakisås (Eller något recept från mig ;))
Ingredienser till Kara-age med vitlök.
• Några kycklinglår som benas ur och delas i 4-5 bitar.
• 1 del potatismjöl. Om man kan få tag i katakuriko (片栗粉) japansk potatisstärkelse, så kör på :)
• 1 del vetemjöl. Anledningen till blandningen här är att man får lite större "kulor" av knaprighet än med endast potatismjöl :) Smaksak.
• Olja till fritering.
Till Marinaden
• 2-3cm ingefära
• 3-5 vitlöksklyftor
• 1msk sake
• 1msk soya
• 1tsk sesamolja
• 1tsk socker, eller mer om du vill ha dom lite åt det söta hållet.
• Citron till servering, salt, peppar efter smak.
Bena ur och dela kycklinglåren, salta och peppra kycklingen lätt. Frys in benen och spara till buljongkok :) Idag kan man faktiskt hitta färska kycklinglårfilér lite varstans, så kan/vill man inte stycka själv, så bara köp :) Men använd för guds skull inte bröstfilér, låren är så mycket saftigare och smakrikare..
Riv ner vitlök och ingefäran i en påse..
Tillsätt kycklingen och övriga ingredienser i marinaden..
Försök få ut så mycket luft som möjligt och blanda väl.. Låt marinera 1-2 timmar (minst).
Blanda potatis- och vetemjöl i en skål.
Ta ut kycklingen ur påsen.. Värm samtidigt din olja till de obligatoriska 180 graderna :) Tjockbottnad kastrull eller fritös går bra. Om du använder kastrull, glöm inte bort att ha ett lock ifall olyckan skulle vara framme och oljan fattar eld. Inget vatten eller annat svammel, bara på med locket så självdör elden.
Vänd kycklingbitarna i mjölblandningen tills de är ordentligt täckta, de ska vara lite ojämna och knöliga.. Fritera tills de flyter upp och är gyllenbruna.
De ska vara hårda och knapriga på utsidan.. Låt rinna av i korg eller på hushållspapper..
Servera med citronklyftor och ris :) På vissa restauranger kan man få en doppskål med teriyakisås vid sidan om.. Lite helgerån kanske, men om man tycker det är gott.. varför inte? Prova med Tare annars. :) Mat ska vara gott!