"Instant" Misoramen med fläskfärs.

På temat "instant" ramen, så känns det bra med en värmande, lite chilistark misoramen såhär på höstkanten. Tar också under 30 minuter att tillaga och resultat är faktiskt skitgott.. :)
Ingredienser till misoramen med fläskfärs (2 portioner)
• Ca 1l god kycklingbuljong, helst hemmagjord med vitlök och ingefära.
• 2 portioner nudlar
• 2-3cm ingefära
• 1-2 salladslökar till topping
• 1-2 vitlöksklyftor
• Ca 1-150gr fläskfärs
• Böngroddar i lagom mängd
• 1tsk soya
• 2tsk socker
• 2tsk La-Yu chiliolja
• 2msk vita sesamfrön
• Misopasta efter smak
Ajitsukeägg eller annan topping
• Kinesisk chilibönpasta (To (Dou) ban jang) finns i de flesta asienstores.
• Salt och peppar efter smak
Mortla sesamfröna till en pasta, tillsättt socker, soya och La-Yu chiliolja...
Rör ihop till en jämn sesampasta.. Det här är vad som ger "nudelbasen" lite sting och smak.
Riv ingefära och vitlök, mängden här är lite beroende på tycke och smak.
Koka upp din buljong och tillsätt vitlök och ingefära.. Koka samtidigt dina nudlar tills dom är nästan klara.
Tillsätt misopasta efter tycke och smak, lätt eller mer salt.. Upp till var och en, gott ska det vara för alla iaf :)
Bryn på fläskfärsen i lite sesamolja..
Tillsätt chilibönpastan efter smak, blanda väl..
Tillsätt groddarna och sockret.. Stek på snabbt, groddarna ska behålla sin krispighet..
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer socker och chilibönpasta.
Lägg lagom mängd av sesampastan i en skål..
Häll på misobasen och lägg i nudlarna..
Toppa med ajitsukeägg, fläskblandningen, salladslök och lite nori.. Gott! Smaken av den lite söta, starka fläskfärsen gifter sig fantastiskt bra med misobasen. :)

"Instant" Shioramen med kyckling

Ramen är som jag skrivit någonstans, lite av en religion. Men som med all religion så finns det rum för tolkning .. Jättelångkok och annan herrejösses är väl regel.. Men självklart finns det "vardagsvarianter" som man kan slänga ihop på en 20-25 minuter :)
Här är en snabb Shio (Salt) vardagsramen, som har en klar buljong "endast" smaksatt med salt. Tar ca 20-25 minuter att göra och smakar definitivt bättre än 3-kronorspaketen på ICA..
Ingredienser till shioramen med kyckling (2 portioner)
• 2 hela kycklinglår som benas ur (Spara benen till buljongkok för "riktig" ramen)
• 2 portioner nudlar
• 2-3cm ingefära
• 3-4 salladslökar. Gröna topparna till buljongen och nederdelen fint skivad till topping.
• 10-12DL vatten
• Sesamolja efter tycke och smak
• Salt och vitpeppar efter smak
Ingredienser till "kycklingglacen"
• 2msk soya
• 2msk mirin
• 2msk saké
• 2msk farinsocker
• Riven ingefära och vitlök efter smak
Koka upp vattnet med grovt skuren ingefära, krossad vitlök och det gröna från salladslökarna.
När det kokat upp, lägg i kycklinglårfilérna.. Och låt småputtra en 8-10 minuter..
Under tiden blanda alla ingredienser till "glacen"..
Efter 8-10 minuter ta upp kycklingen, skumma av och låt sjuda på svag värme för att reducera lite.
Dela kycklinglåren på mitten och skiva diagonalt. Lägg i en ugnsäker form och häll glacen över. sätt in i ugnen på 225 grader tills gyllenbrun. Koka nu samtidigt dina nudlar.
Smaka av din buljong med salt och tillsätt några droppar sesamolja. Lägg upp nudlarna i en skål och häll buljongen över..
Toppa med din kyckling, ett par ajitsuke ägg, skivad salladslök och nori.
Goda och enkla vardagsnudlar :)

Lussebullacreamepan :)

Varför inte göra en japansk twist på årets lussebullar? :)
Bara baka en vanlig creampan men tillsätt ett paket saffran i degen och lite i vaniljkrämen :)
Gulare blir supergult med ett paket saffran i vaniljkrämen :)
Rulla ut och paketera som en vanlig creampan.
Lussebullacreampan :)
Visa fler inlägg