Fläsk med ingefära - Buta shogayaki (豚の生姜焼き)

Fläsk stekt med ingefära är nog lika vanligt i japan som tacos i sverige.. :) Lättlagad och god vardagsmat man slänger ihop på 20 minuter. :)
Ingredienser till buta shogayaki
• ~3-350gr sidfläsk eller fläskkarré, tunnt skivat.
• 1 charlottenlök
• 1-2 vitlöksklyftor
• 3-4cm ingefära
• 2msk soya
• 2msk mirin
• 2msk saké
• Lite socker, kanske 1tsk ungefär
Kör vitlöken, ingefäran och charlottenlöken till en lite grov pasta i en kryddmixer. Eller riv/pressa fint.
Tillsätt soya, mirin, saké och socker. Blanda tills sockret löst sig.
Stek fläsket på hög värme i sesamolja..
Tillsätt såsen och blanda väl.
Stek tills såsen börja bubbla sig och köttet har en fin glans.
Toppa med skivad vårlök och togarashi. Servera med ris och sallad, eller nått :)
 

Nudlar med fläsk - Buta ramen (豚ラーメン)

Lagade Kakuni (Långkokt fläsksida) häromdagen. Fast inte en "klassisk" nudelbas på det viset, så är den sås man får från långkoket en fantastisk nudelbas. :)
Ingredienser till buta ramen med kakuni
• 1 omgång Kakuni, hur hårt man reducerat såsen när man kokar Kakunin, avgör hur den späds.
Ajitsuke ägg
• Strimlad vårlök
• Hela sockerärtor, snabbt bräserade.
• Lite saké efter smak.
• Fihackad/klippt nori
• 1 portion ramen
• Dashi för att späda Kakunisåsen till lagom sälta.
Värm såsen från kakunin, späd med dashi till lagom sälta. Smaka av med lite saké. Koka din ramen enligt instruktionerna. Beroende på smakpreferens kan man här förstärka med en krossad vitlöksklyfta, några skivor ingefära etc.
Häll såsen över din ramen, skiva en bit kakuni och lägg på..
Fortsätt runt med ett ajitsukeägg och de gröna sockerärtorna..
Toppa med skivad salladslök, hackad nori och togarashi :)
Enkla nudlar att göra, smakar fantastiskt och innehåller inget av de magiska kemikalier som femkronorspaketen innehåller. ;)
Enkelt och gott :)
 

Långkokt fläsksida - Kakuni (角煮)

Kakuni betyder (har jag för mig..) något i stil med kokta fyrkanter.. Så vad gäller denna rätt så kan man inte beskylla japanerna för att ha överflödig fantasi direkt.. :) Fläsksida som sjuds i 3-4 timmar, tills den är så mör att den smäääälter i munnen..
Ingredienser till Kakuni
• Ca 4-450gr sidfläsk
• 3-4cm ingefära, skuren i skivor.
• 1 purjolök. Gröna delen till såsen och vita delen finstrimlad som topping.
• 5dl dashi
• 4msk saké
• 4msk mirin
• 3msk socker
• 4msk soya
• 2 vitlöksklyftor (valfritt)
• 1 torkad chili (valfritt)
Skär fläsksidan i lagom stora fyrkanter..
Bryn dom runt om i en tjockbottnad kastrull..
Bara bryn runt om..
Tillsätt alla övriga ingredienser, lägg på lock och låt sjuda på låg värme ~3 timmar.. Skumma av fettet som lägger sig på ytan..
När ~3 timmar gått, ta bort locket och låt såsen koka ned till ungefär hälften. Man serverar ibland med ägg, isåfall lägg ner de kokta äggen i såsen ungefär nu..
Toppa dom med en droppe japansk senap och den finstrimlade purjolöken. Servera med ris, ägg eller någon grönsallad. Såsen som blir kvar kan spädas och användas till nudlar, blir en fantastiskt god nudelsås.
Långkokt fläsksida på japanska.. Inte helt fel :)
Visa fler inlägg