Ångkokt bröd - "Manju" eller "Man tou (馒头)"

Ångkokt bröd kan göras på flera olika sätt (och med olika sorters mjöl), de jag visar här är en sorts.. "Pitabröd".. då de är tänkta att innehålla en fyllning. Det här är en sorts bröd som kom till japan från kina via okinawa och sedan till japans huvudöar.
Degen är dock ett grundrecept som kan användas till flera olika sorters ångkokt bröd.
Ingredienser till ca 10 Manju
• 250gr vetemjöl
• 12gr socker
• 3gr torrjäst
• ~125ml vatten
• Några droppar mjölk och olja, kanske 0,5tsk av varje
Bara blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vätskan och arbeta i ca 10 minuter tills slät och elastisk. Stjälp upp på bakbordet..
Låt vila under duk i ca 10 minuter. Arbeta sedan ur luften ur degen, man vill inte ha stora luftblåsor i brödet.
Dela upp i ca 10 små bollar..
Kavla först från mitten och framåt.. Sedan från mitten och bakåt tills du har en ok oval av deg..
Vik ihop, sätt på en bit smörpapper och..
Ångkoka tills klara.. Man ser när dom är klara när dom är helt vita. På dessa ser man att dom behöver lite tid till i kanterna.
Ta upp och ät som dom är, fyll med något gott etc. Kan frysas in och bara snabbt mikras eller ångkokas vid servering.
#1 - - Anonym:

Man kan ha färs röra i dem med curry och lök som är stekt. Saltat med fisksås. Sen ånglok dem. Jag åt såna i Thailand på bangkoks flygplats. Trodde att de va nån slags bulle till kaffet så dem skratta o fnissa som bara den över min beställning...förstod efter en tugga varför...😂😂

#2 - - Lotta:

Hej Jag har en fråga, Det står att det går att frysa och ångkoka vid ett senare tillfälle.
Ångkokar jag "bullarna" först vid tillverkning och sedan fryser och ångkokar igen när dom ska ätas?

Svar: Hej!
Du kan faktiskt göra på båda sätten :) Normalt så brukar jag dock ångkoka alla och frysa in dom när dom kallnat. Man kan då lätt mikra dom under en duk och dom blir precis som "nyångkokta" :)
Kai