Grundrecept söt "japansk vetedeg"

Mycket av de "japanska" bakverken idag, är såklart kraftig inspirerade av västvärlden. Men man kan hitta smakfulla, kulturella "smakkrockar" här och var :)
Det här är grundreceptet till en söt vetedeg. Egentligen inget konstigt, det är en vatten eller mjölkrouxdeg, "Tang Zhong" som Kineserna kallar det. Blir otroligt lätt och luftigt bröd med en knaprig tunn yta.
Ingredienser till söt vetedeg. Ger 16 lite större eller 20 mindre bullar.
Roux
• 2msk vetemjöl
• 125ml mjölk eller vatten. Har en viss påverkan på hur luftigt brödet blir.
Degen
• ~450gr vetemjöl. Som vanligt till rätt konsistens, kan variera :)
• 75gr socker
• 2,5tsk torrjäst
• 1 ägg, vispat.
• 150 ml mjölk eller vatten
• 40gr tärnat, rumsvarm smör.
Blanda ingredienserna till rouxn. Ett tips kan vara att skaka allt i en redningsbägare, då slipper man eventuella klumpar :) Värm försiktigt och rör tills man kan se spår efter vispen i rouxn. Ska vara runt 65 grader.
Tillsätt nu resten av vätskan och rör till en jämn smet. Nu brukar den landa runt 37-40 grader så rör i och lös upp jästen. Är du osäker, så kolla temperaturen med en baktermometer.
Blanda alla torra ingredienser i skålen och tillsätt jästlösningen och det uppvispade ägget. Arbeta ihop tills allt bundits, täck och låt vila ca 5 minuter. Tillsätt sedan smöret lite i sänder och arbeta degen i ca 10-15 minuter. Den ska vara seeeeg och smidig. Här kan man gå mer eller mindre in i detaljer, tillsätta saltet i slutet av arbetstiden och arbeta in smöret under sista 5 minutrarna. Finns olika sätt att göra detta på.
Stjälp sedan upp och låt vila tills..
Dubbla storleken! Sedan är du klar att börja baka olika japanska bullar :)