Långkokt fläsksida - Kakuni (角煮)

Kakuni betyder (har jag för mig..) något i stil med kokta fyrkanter.. Så vad gäller denna rätt så kan man inte beskylla japanerna för att ha överflödig fantasi direkt.. :) Fläsksida som sjuds i 3-4 timmar, tills den är så mör att den smäääälter i munnen..
Ingredienser till Kakuni
• Ca 4-450gr sidfläsk
• 3-4cm ingefära, skuren i skivor.
• 1 purjolök. Gröna delen till såsen och vita delen finstrimlad som topping.
• 5dl dashi
• 4msk saké
• 4msk mirin
• 3msk socker
• 4msk soya
• 2 vitlöksklyftor (valfritt)
• 1 torkad chili (valfritt)
Skär fläsksidan i lagom stora fyrkanter..
Bryn dom runt om i en tjockbottnad kastrull..
Bara bryn runt om..
Tillsätt alla övriga ingredienser, lägg på lock och låt sjuda på låg värme ~3 timmar.. Skumma av fettet som lägger sig på ytan..
När ~3 timmar gått, ta bort locket och låt såsen koka ned till ungefär hälften. Man serverar ibland med ägg, isåfall lägg ner de kokta äggen i såsen ungefär nu..
Toppa dom med en droppe japansk senap och den finstrimlade purjolöken. Servera med ris, ägg eller någon grönsallad. Såsen som blir kvar kan spädas och användas till nudlar, blir en fantastiskt god nudelsås.
Långkokt fläsksida på japanska.. Inte helt fel :)
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!