Söt, röd bönpasta - Anko Tsubuan (粒餡)

Det här med den röda bönpastan ska jag inte elaborera så mycket om. Det finns familjer i Japan som arbetat på det perfekta receptet i generationer.. Jag är långt ifrån någon finsmakare när det gäller anko.

Anko kan ätas som den är, men serveras oftast med något annat sött eller används som fyllning i kakor eller andra bakverk. Anko finns i ett otal olika varianter, men huvudkonsistenserna är;

• Tsubuan (粒餡), Hela bönor.
• Tsubushian (潰し餡), Bönorna krossas lite efter kokningen.
• Koshian (漉し餡), Bönorna silas i omgångar efter kokning för att få en slät blank konsistens.
• Sarashian (晒し餡), Bönorna kokas, torkas och vatten tillsätts vid användning.

Ingredienser till anko tsubuan
• 400gr Azukibönor
• 400gr socker
• Lite salt

Blötlägg bönorna minst 8 timmar, helst över natten.
Koka upp snabbt med ca 3-5cm vatten över bönorna, låt stå 5 minuter. Detta gör man för att få bort vissa bittra smakämnen, bland annat.
Skölj bönorna. Det är här man kan skriva en bibel och en koran om hur detta ska göras. Man kan skölja ett antal olika gånger med ett antal avsmakningar. Jag kör den enkla "Zen" stilen, jag sköljer bara en gång..
Lägg dom i grytan igen, med precis så mycket vatten att det täcker bönorna. Man vill inte ha för mycket vatten då bönorna då virvlar runt och spricker för mycket. Sedan sjuder man dom tills dom är helt mjuka. Man får fylla på med vatten lite då och då under tiden. Man eftersträvar så hela bönor som möjligt, helst inte en sönderkokt massa.
När dom är klara tömmer man bort vattnet och sätter tillbaka dom i grytan. Tillsätt sockret i 3 olika omgångar under konstant omrörning.
Låt sjuda till man kan dra ett drag över botten som håller formen i minst 2 sekunder. Bönorna kommer ändra färg till djupare rött allteftersom vätskan försvinner. Spara i kylskåp eller frys in.