Soyabräserad fläsksida - Chāshū (チャーシュー)

Har du någon gång ätit "riktiga" japanska nudlar, har du nog smakat chāshū. Det är det möra, saftiga fläsket som brukar toppa en hel del olika varianter av nudlar. Ibland kallas chāshū, “nibuta” (煮豚) vilket egentligen kanske är mer korrekt, då den faktiskt är bräserad.
Chāshūns ursprung kan man nog härleda till den kinesiska char siu (叉燒), utan större fantasi. Den kinesiska är fantastisk god, fläsk marinerat i soya, honung, hoisinsås, risvin och fivespice och sedan grillat..
 
Ingredienser till chāshū
• ~400gr fläsksida, annat fläsk går också bra.
• 2dl vatten
• 1dl saké
• 1dl soya
• 3msk socker
• 1tsk salt
• Lite olja att bryna fläsket i.
• 4-5cm ingefära
• 2 vårlökar eller en liten purjolök, vitlök om man vill.
Gnid in fläsket med lite salt och bryn sedan i en gjutjärnspanna på båda sidorna..
Varmt ska det vara!! Koka fläsket gör vi sedan :)
Häll alla övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och lägg i fläsksidan.
Gör ett "lock" av aluminium om du inte har ett riktigt otoshibuta. Man gör ett lite "konvext" lock som gör att de ångor som dunstar och avkyls mot aluminiumfolien rinner ner mitt på köttet igen. Låt det småputtra på svag värme.
Total koktid brukar ligga runt en timma. Vänd (och ös) köttet några gånger under tiden och kontrollera hur mycket sås som är kvar. När det börjar bli mindre än 5-10mm kvar, ta bort "locket" och koka ihop resterande sås till du har en lagom tjock glace. Var försiktig här då såsen lätt bränns vid.
Förvara köttet i en plastpåse tillsammans med glacen. Äts oftast som topping till olika nudlar, men äts också ibland som egen rätt med lite olika tillbehör.
Ett inte helt fel sätt att förstöra en bit fläsksida på :)