Tärnad biff med vitlök och Ponzusås - Saikoro steak (サイコロステーキ)

Lagade Ponzusås häromdagen, så satt och funderade på något enkelt man kan slänga ihop med den.
Saikoro steak är en snabb och enkel rätt, som man använder ponzusås till.
Saikoro betyder just "Tärningar" har jag för mig, så helt enkelt biff skuret i tärningar med vitlök :)
Nu blev mina tärningar lite skeva.. Men jag tror inte det påverkar smaken allt för mycket.
Ingredienser till Saikoro steak
• Ryggbiff eller oxfilé skuren i tärningar. Mängd efter behov.
• Riven rättika efter behov, vissa älskar det, vissa tycker det luktar toa..
• Fint skivad vårlök, endast gröna delarna.
• 2-4 vitlöksklyftor, efter behov
• Några matskedar Sherry
Ponzusås
• Salt och peppar efter behov.
Riv rättikan fint och krama ur vätskan..
Skiva vitlök och vårlök fint..
Salta och peppra köttbitarna.
Stek vitlöksklyftorna i rikligt med olja tills de är gyllenbruna "vitlökschips"..
Ta upp och låt torka på en bit papper..
Stek på köttet i vitlöksoljan på hög värme, vänd en gång..
Häll på Sherryn och låt den koka in, ta bort från värmen och låt vila ett tag..
Lägg upp köttet på ett fat, strö över vitlökschipsen och vårlöken.
Toppa med lite riven rättika och häll över rikligt med ponzusås..
Snabbt och enkelt, servera med ris som huvud, eller förrätt :)

Snabb "Citronsoyasås" - Ponzu shōyu (ポン酢醤油)

Ponzusås är ursprungligen en sås som endast innehöll juice från yuzu, sudachi, kabosu och risvinäger.
Idag när vi pratar "Ponzusås" så menar vi nästan alltid "Ponzu shōyu" en sås baserad på juice från citrusfrukter
och just soya (med mera). Används som dipsås till shabu shabu, dressing etc.
Ber om ursäkt för de ÄNNU sunkigare bilderna än normalt.. :)
Frukterna här är faktiskt yuzu, inte clementiner :)
 
Ingredienser Ponzu shōyu
• 6msk soya
• 5msk dashi
• 2msk citronjuice
• 1msk ponzujuice (Eller totalt 3msk citronjuice om du inte har ponzu)
• 2msk risvinäger
• 3tsk mirin
Helt enkelt pressa juicen ur dina frukter och blanda alla ingredienser i en skål :)
Såsen blir godast om den får stå ett par dagar innan servering, håller minst en månad i kylen.
Detta är en av de klassiska japanska bassåserna. Ska sätta ihop något gott med denna sås :)
Detta är för övrigt en av de såser jag tycker man kan köpa färdig utan större ångest :)
De flesta märken av färdiga ponzusåser är helt ok.
Men om man inte har tillgång, så är mitt recept också helt ok :)

Hemmagjorda udonnudlar - 手打ちうどん

Gjorde niku udon här för ett tag sedan, hade ingen udon hemma och beklagade mig lite över det.
När jag senare tänkte över det lite, så insåg jag att just göra udonnudlar är enklast av alla nudlar att göra hemma..
Udon är ju lite salta, lite chewy, tjockare nudlar gjorda på endast vetemjöl och saltvatten.
Ingredienser udonnudlar
Simpelt recept, bara fördubbla etc för olika portionsantal
För en portion;
• 100gr vetemjöl
• 5gr salt
• 45ml vatten
 
Så för två alltså;
• 200gr vetemjöl
• 10gr salt
• 90ml vatten

Osv :)

Blanda salt och vatten tills allt salt löst sig.
Häll i vattnet lite i taget och arbeta in med fingrarna, skall vara en lite hård deg..
Arbeta ihop tills allt mjöl absorberats, tillsätt några droppar med vatten vid behov..
Plasta in och låt vila i kylen ca 30 minuter..
Ta ut degen ur kylen och arbeta ihop den med händerna.
Jag brukar knåda ihop degen snabbt och sedan köra den på tjockaste läget i pastavalsen tills degen får rätt konsistens.
Kör igenom degen, vik ihop, vänd 90 grader och kör igen.
Konsistensen ska vara som örsnibben :)
Jag brukar vika och köra någonstans runt 6-10ggr innan jag är nöjd.
Traditionellt, så brukar man stoppa degen mellan ett par handdukar och gå på degen för att få den riktigt
tunn innan man viker ihop och låter vila :) 
Plasta in och låt vila ca 3 timmar i kylskåp. Att degen får vila länge är essentiellt för udon, för att få fram den
där seeegheten, tuggmotståndet som bra udon ska ha..
Ta ut degen och valsa runt den tills du har en bra, jämn, ett par mm tjock deg..
På min standardsnurra är näst tjockaste läget perfekt.
Detta kan man naturligtvis också göra för hand med en kavel, men.. jag är lat :)
Vik degen till lagom längd på nudlarna och dela den.. Pudra med potatismjöl så att den inte fastnar.
Vik plattorna på längden..
Och skär dom med en vass kniv i ca 3mm tjocka strimlor..
Koka direkt eller frys in i plastolie :)
Svårare än så är det faktiskt inte att göra egna, goda, sega udonnuldar :)
Visa fler inlägg