Biff udon - Niku udon (肉うどん)

Udon är tjocka vetenudlar. Såå.. egentligen lagar jag inte "riktig" Udon här :)
För jag hade inga hemma!
Men jag använder mig av andra tunnare vita vetenudlar (Typ Kishimen fast smalare..).
Udon ska vara balanserad mellan salt, sött och väldigt "lätt" i smaken. Fantastiskt enkelt och gott.
Till biff udon
Soppbas
• 5dl dashi, hemmagjord eller snabbvariant om man vill.
• 1msk soya, tunn eller tjock, lite smaksak.. Men till kött gillar jag tjock.
• 1msk mirin
• 1msk sake
• 1tsk socker
• Salt till att balansera av sötman, man förstår hur, när man smakar av ;)
Kött
• 200gr tuuuunt skivad entrecote, med så mycket fett man kan hitta.
• 1msk soya.
• 1msk socker, eller mindre om man vill ha det mindre sött.
• 2-3 skivade vårlökar.
 
Udon nudlar efter behov
• Lite fint skivad vårlök och nori till topping, några sesamfrön.
Skiva entrecoten milimetertjock, enklast om man tar en fryst bit och låter den tina lite innan man skivar.
Mät upp och koka snabbt upp alla ingredienser till soppbasen.
Udon ska ha en väldigt "lätt" smak på tungan, lite salt, lite söt.. därför man här balanserar upp med salt och inte mer soja.
Koka din udon, sila av och skölj lätt.
Stek din rumsvarma entrecote på hög värme, låt den få bra färg och stekyta innan du vänder...
Tillsätt vårlöken och låt fräsa med..
Tillsätt socker och soya, jag använder ofta brunt socker till min matlagning. Ger lite mer smak än vitt..
Låt koka och karamellisera ihop till en söt gottig "köttgryta".. (Släng det här i en baguette med lite skivad vårlök
och japansk senapsmajonäs på, så har du en gudomlig macka...)
Lägg upp nudlarna i en skål..
Häll över soppbasen..
Toppa med kött, fint skivad vårlök, lite sesam och skivad nori. Sörpla och njut :)
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser gott ut :D

Svar: Tack :) ÄR GOTT! :) Sådär lite sött, värmande när det nu snöar igen.. :)
Kai