Snabb "Citronsoyasås" - Ponzu shōyu (ポン酢醤油)

Ponzusås är ursprungligen en sås som endast innehöll juice från yuzu, sudachi, kabosu och risvinäger.
Idag när vi pratar "Ponzusås" så menar vi nästan alltid "Ponzu shōyu" en sås baserad på juice från citrusfrukter
och just soya (med mera). Används som dipsås till shabu shabu, dressing etc.
Ber om ursäkt för de ÄNNU sunkigare bilderna än normalt.. :)
Frukterna här är faktiskt yuzu, inte clementiner :)
 
Ingredienser Ponzu shōyu
• 6msk soya
• 5msk dashi
• 2msk citronjuice
• 1msk ponzujuice (Eller totalt 3msk citronjuice om du inte har ponzu)
• 2msk risvinäger
• 3tsk mirin
Helt enkelt pressa juicen ur dina frukter och blanda alla ingredienser i en skål :)
Såsen blir godast om den får stå ett par dagar innan servering, håller minst en månad i kylen.
Detta är en av de klassiska japanska bassåserna. Ska sätta ihop något gott med denna sås :)
Detta är för övrigt en av de såser jag tycker man kan köpa färdig utan större ångest :)
De flesta märken av färdiga ponzusåser är helt ok.
Men om man inte har tillgång, så är mitt recept också helt ok :)