Hemmagjorda udonnudlar - 手打ちうどん

Gjorde niku udon här för ett tag sedan, hade ingen udon hemma och beklagade mig lite över det.
När jag senare tänkte över det lite, så insåg jag att just göra udonnudlar är enklast av alla nudlar att göra hemma..
Udon är ju lite salta, lite chewy, tjockare nudlar gjorda på endast vetemjöl och saltvatten.
Ingredienser udonnudlar
Simpelt recept, bara fördubbla etc för olika portionsantal
För en portion;
• 100gr vetemjöl
• 5gr salt
• 45ml vatten
 
Så för två alltså;
• 200gr vetemjöl
• 10gr salt
• 90ml vatten

Osv :)

Blanda salt och vatten tills allt salt löst sig.
Häll i vattnet lite i taget och arbeta in med fingrarna, skall vara en lite hård deg..
Arbeta ihop tills allt mjöl absorberats, tillsätt några droppar med vatten vid behov..
Plasta in och låt vila i kylen ca 30 minuter..
Ta ut degen ur kylen och arbeta ihop den med händerna.
Jag brukar knåda ihop degen snabbt och sedan köra den på tjockaste läget i pastavalsen tills degen får rätt konsistens.
Kör igenom degen, vik ihop, vänd 90 grader och kör igen.
Konsistensen ska vara som örsnibben :)
Jag brukar vika och köra någonstans runt 6-10ggr innan jag är nöjd.
Traditionellt, så brukar man stoppa degen mellan ett par handdukar och gå på degen för att få den riktigt
tunn innan man viker ihop och låter vila :) 
Plasta in och låt vila ca 3 timmar i kylskåp. Att degen får vila länge är essentiellt för udon, för att få fram den
där seeegheten, tuggmotståndet som bra udon ska ha..
Ta ut degen och valsa runt den tills du har en bra, jämn, ett par mm tjock deg..
På min standardsnurra är näst tjockaste läget perfekt.
Detta kan man naturligtvis också göra för hand med en kavel, men.. jag är lat :)
Vik degen till lagom längd på nudlarna och dela den.. Pudra med potatismjöl så att den inte fastnar.
Vik plattorna på längden..
Och skär dom med en vass kniv i ca 3mm tjocka strimlor..
Koka direkt eller frys in i plastolie :)
Svårare än så är det faktiskt inte att göra egna, goda, sega udonnuldar :)
#1 - - Timo:

Skön blogg!
Hit kommer jag att återkomma,

:-D

Svar: Kul att du gillar bloggen, tack! :)
Kai