Teriyakikyckling - Tori Teriyaki (チキン照り焼き)

En av de vanligaste och enklaste japanska rätterna att slänga ihop är Teriyaki av någon sort.
Och då menar jag inte ens med hjälp av de lätt anskaffbara flaskalternativen, utan riktig, god teriyaki!
Namnet Teriyaki har egentligen ingenting "direkt" med såsen att göra, utan betyder lite löst, Teri = Lyster och Yaki = Steka/Grilla.
Alltså att steka eller grilla något med lyster. Lysterkyckling!
Alltså snarare ett tillagningssätt än ett såsnamn :)
Ingredienser till kyckling teriyaki.
• 3-4 urbenade kycklinglår, delade i 4 bitar var.
• Rapsolja till stekning
• 3-4msk sake för initiala tillagningen.
• Lite sesamfrö och skivad vårlök till servering.
 
Till teriyakisåsen/marinaden
• 2msk soya
• 2msk vatten
• 1msk sake
• 1msk mirin
• 1msk socker
• 2-3msk riven lök
• 2-3msk riven ingefära
• Valfritt, så skiva i lite chili och eller vitlök. Men om man vill ha det "real" skippa godiset. :)
Bena ur 3-4 kycklinglår, spara benen till att koka buljong. Dela varje lår i 4 delar..
Blanda alla ingredienser till såsen/marinaden i en skål och..
Häll den över kycklingen, låt marinera 3-4 timmar i kylskåp..
Torka av så mycket av marinaden du kan (Bränns lätt annars)..
Och stek kycklingbitarna skinnsidan ner i olja.. Du vill ha en bra stekyta på kycklingen..
Vänd på kycklingen och häll i sake.. Lägg på lock och låt koka 6-8 minuter.
Ta upp kycklingen och torka ur pannan, sätt i ny olja.. 
Och fräs på kycklingen igen med skinnsidan ner.
Detta gör man för att få ett krispigt skinn. Kan hoppas över om man inte gillar krispigt skin..
Vänd på bitarna och häll i resterande sås/marinad.. Låt koka ihop samtidigt som du öser över kycklingen.
Servera med ris eller sallad. Toppa med skivad vårlök och sesamfrön :)
#1 - - Jessica Högberg:

Det här tackar jag extra för, låter super gott och lagom svårt;)

Svar: Det är superenkelt att laga, och så mycket godare än med köpessåserna :) Man kan reda med lite potatismjöl och vatten om man vill ha lite mer åt glacehållet på såsen. Men ska det vara på "japanska" så kör man utan redning :)
Kai

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

ser supergott ut :D