Kalla bovetenudlar med honungsdressing

Soba, eller bovetenudlar är ofta serverade kalla, som tex Zarusoba. Dom passar pga av sin konsistens och smak riktigt bra att servera just kalla. Här är en lite sötstark variant som fungerar riktigt bra som sidorätt eller liten startersallad. Väl mest sommarmat, men passar bra nu när våren står för dörren.. snart..
Ingredienser till bovetenudlar med honungsdressing
• 3-4 små rundlar med bovetenudlar
• Ca 1dl fint skivad vårlök.
• Ca 0,5dl hackad koriander, typ en kruka.
• Ca 0,5dl fint strimlad gurka
• 3msk sesamfrön
 
Honungsdressing
• 1msk rapsolja
• 3msk sesamolja
• En fint skivad röd chili
• 3msk honung
• 3msk soja
Blanda sesamolja, rapsolja och fint skivad chili i en skål. Kör någon minut i micro för att mjuka upp chilin och få ut lite smak. Låt kallna.
Koka bovetenudlarna tills dom är al dente, spola och "tvätta" dom under kallt vatten. Låt rinna av..
Skiva vårlök och gurka fint. Hacka koriandern.
Tillsätt den skivade gurkan, vårlöken, koriandern och sesamfröna till de kalla nudlarna. (Mhm.. Glömde sesamfröna för den här bilden..)
Blanda den avsvalnade "chilioljan" med honungen och sojan. Blanda nudlarna och dressingen, låt ligga i kylen och gotta sig ett litet tag.
Lägg upp och toppa med lite skivad vårlök, gott och enkelt :)

Rättika och morotspickle/sallad - Namasu ( 紅白なます)

Namasu är rätt uppe där med bla någon typ av Gomaae som en av de mer vanliga osouzai (お惣菜) till japanska måltider. Speciellt nu runt nyårstider tex, då rött och vitt traditionellt sett är vanliga färger när man vill fira något speciellt i Japan :)
Ingredienser till Namasu
• En liten bit rättika
• Ca en femtedel så mycket morot som rättika :)
• Ca 1tsk salt att salta rättikan och moroten med för att dra ut vätska.
• 3msk socker
• 3msk risvinäger
• 2msk vatten
• 0,5tsk salt
Dela och skiva rättikan och moroten fint.. Försök få ungefär lika långa "strips".
Salta, blanda väl och låt ligga ca 10 minuter..
Blanda socker, risvinäger, vatten och salt i en liten skål tills allt löst sig..
Krama ur rotsakerna och blanda med såsen.
Kan serveras rumsvarm eller kylskåpskall :) Om man vill kan man riva på några trådar citroncest på toppen, eller yuzu om man har förstås :)

Testkörning av skärmaskinen

Och visst fungerar den bra!! :) Fantastiskt skönt att slippa skära för hand, då det tar alldeles för lång tid för mig att göra det.. Plus att det inte är bra för mitt blodtryck, blir så förbannad varje gång man skär fel.. Och det händer ju :)
Tunnt, jämnt och fint blir det :)
Bara kapa i lagom längd och servera till lite sashimi :)
Passade på att göra lite sushi då jag endå hade en bra bit lax att arbeta med :)
Såhär tycker jag "grillad" sushi ska se ut när den är klar. Bränd över en bit ekkol (Inte bara gaslåga herreguuuud..), dubbelglaserad så den blir knaprig på ytan..
Lite laxsushi och sashimi hemma, svårare behöver det inte vara :) Använde Salmalax och man ser på fisken att den blir fel då dom delar filéerna exakt i mitten...
Visa fler inlägg