Rättika och morotspickle/sallad - Namasu ( 紅白なます)

Namasu är rätt uppe där med bla någon typ av Gomaae som en av de mer vanliga osouzai (お惣菜) till japanska måltider. Speciellt nu runt nyårstider tex, då rött och vitt traditionellt sett är vanliga färger när man vill fira något speciellt i Japan :)
Ingredienser till Namasu
• En liten bit rättika
• Ca en femtedel så mycket morot som rättika :)
• Ca 1tsk salt att salta rättikan och moroten med för att dra ut vätska.
• 3msk socker
• 3msk risvinäger
• 2msk vatten
• 0,5tsk salt
Dela och skiva rättikan och moroten fint.. Försök få ungefär lika långa "strips".
Salta, blanda väl och låt ligga ca 10 minuter..
Blanda socker, risvinäger, vatten och salt i en liten skål tills allt löst sig..
Krama ur rotsakerna och blanda med såsen.
Kan serveras rumsvarm eller kylskåpskall :) Om man vill kan man riva på några trådar citroncest på toppen, eller yuzu om man har förstås :)