Yakiniku doppsås - Yakiniku no Tare (焼肉のタレ)

Sommar och att grilla, hör liksom ihop.. Naturligtvis lite så också i Japan. :)
Dom allra flesta har väl ätit någon sorts lätt "såskokt", supertunnt skivad, "Yakiniku" baserad på odefinierbar styckdetalj från ko..
Lite grann tycker jag den typen av "Yakiniku", är lika mycket helgerån som om man skulle koka köttet till sin burgare.. O.o
Lite onödigt vetande, "Yakiniku" som betyder just "grillat kött" har sitt ursprung i Korea faktiskt.. :)
Ingredienser till Yakiniku no tare
• 4msk mirin
• 4msk saké
• 2tsk socker
• 1tsk risvinäger
• 6msk soya
• 1tsk miso
• 1tsk katsuobushi
• Ca ett halvt fint rivet äpple
• 2-4tsk rostade vita sesamfrön
• 1st liten, pressad vitlöksklyfta (Valfritt, men vem tycker inte om lite vilökssmak? Chili fungerar också bra)
Tillsätt saké, risvinäger, soya, socker, mirin, miso och katsuobushi (vitlöken) i en gryta och sjud för ca 2 minuter..
Sila såsen.. Riv äpplet och tillsätt tillsammans med semsamfröna..
Låt vila MINST ett dygn.. Sedan är du (nästan) redo att göra RIKTIG yakiniku! :)

Sötsur Dal (Linscurry) - Khatti meethi dal

Det här med dal, "linscurry", är något som jag tycker det Indiska köket är outstanding på.. :)
Finns nog lika många lokala varianter som det finns indiska husmödrar.. Men gott är det!
Hur man kan få något så "trist" som den kokta "linssörjan" att smaka så fantastiskt efteråt.. Mhm!..
Det här är ett recept på en sötsur dal, en härlig balans mellan tamarindsurt och jaggerysött..
Allt mot en kryddbakgrund som ger en härligt djup och kontrastrik smak.. :)
Ingredienser till Khatti meethi dal
• 250gr gula linser (Finns massor med sorter... Använde Mung dal här)
• ~1l vatten
• 1tsk gurkmeja (1/2tsk till kokvattnet, 1/2tsk till den färdiga grytan)
• 3-4msk rapsolja
• 1tsk senapsfön
• Lite mindre än en tsk jeerafrön (Spiskumin)
• 3-4st nejlikor
• En liten bit indisk kanel
• 3-4 torkade röda chili
• 10-15 curryblad (Torkade, mindre om färska)
• 1/2tsk Asafoetida
• 1st skivad grön chili (Hade bara röd hemma..)
• 1tsk kashmiri chilipulver
• 2-3msk jaggery (Eller annat brunt socker)
• 2-3msk tamarindpasta (Balansera mot sötman)
• Koriander till topping, salt till avsmakning.
Skölj linserna.. Blanda linser, vatten och hälften av gurkmejan. Tillsätt en nypa salt och låt koka upp.
Låt sedan sjuda på svag värme.
Förbered din lilla kryddtallrik.. Det ska i, i snabb följd senare :)
Låt sjuda tills linserna är klara, rör om då och då, så att det inte bränns vid..
Vi det här laget vill man ha en hyffsat slät, tjock linsröra, mosa runt linserna med sleven eller dylikt..
Ställ åt sidan..
Värm upp oljan, tillsätt senapsfröna och värm på tills de börjar sprätta..
Tillsätt snabbt spiskummin, nejlikor, kanel och den torkade chillin.. Fräs på..
Och tillsätt asafoetidan och den skivade gröna (Röda..) chillin.. Fräs på..
Häll sedan ner din linsröra, blanda väl.. tillsätt jaggery, tamarindpastan och chilipulvret..
Blanda väl och låt fräsa på någon minut..
Tillsätt sedan vatten tills du har en bra, lös konsistens.. Finns inget värre än en torr, seg klump av linser..
Den ska vara ganska lös, på gränsen till vattning för att vara riktigt god.. :)
Tillsätt de torkade currybladen. Har du färska, ska de tillsättas tillsammans med den färska chilin.
Lös härlig konsistens... Smaka av med salt och toppa med resten av gurkmejan..
Sötsur balans ska det vara.. Balansera med mer jaggery eller tamarindpasta..
Servera med ris eller något gott indiskt bröd, gärna något tunnt, så man kan skopa i sig linscurryn..

Spiskumminkryddat ris - Jeera pulao

Ibland är det gott att krydda riset. :) I Japan finns det hela "riskulturer" där man gör skillnad på om riset vuxit på sydsluttningar, morgonsol etc.
Där kryddar vi INTE riset!! ;) Jeeraris är en av de vanligaste, och i mitt tycke, godaste Indiska varianterna på kryddat ris.
Finns massor av olika sätt att göra Jeeraris på. Kryddor efter, kryddor före etc.
Jag föredrar "pilaff" varianten, där man först tempererar kryddorna och sedan tillsätter riset.
Ingredienser till Jeeraris
• 4 portioner basmatiris efter din rissort
• Vatten och salt efter din rissort.
• 2tsk jeerafrön/Spiskummin
• 1 liten bit Indisk kanel
• 1 svart kardemummapod
• 2st gröna kardemummapods
• 3-4st nejlikor
• 1 Indiskt lagerblad
• 5 svartpepparkorn
• 1 liten bit mace
• 2-3tsk ghee
• Koriander till topping
Börja med att temperera alla kryddor i ghee eller neutral matolja, personligen så tycker jag ghee ger en oslagbar smak jämfört med olja.
När det börjar lukta mumma är det klart..
Tillsätt riset och låt det gotta sig i den kryddiga gheen på svag värme, en till två minuter..
Tillsätt vatten och salt, låt koka klart.
Titta till då och då så att riset inte kokar ihop till en gröt, eller bränns fast.
Fluffa upp riset och toppa med lite koriander..
Luktar fantastiskt, smakar till och med mer fantastiskt.. Severa till något annat, gott Indiskt :)
Visa fler inlägg