Sötsur Dal (Linscurry) - Khatti meethi dal

Det här med dal, "linscurry", är något som jag tycker det Indiska köket är outstanding på.. :)
Finns nog lika många lokala varianter som det finns indiska husmödrar.. Men gott är det!
Hur man kan få något så "trist" som den kokta "linssörjan" att smaka så fantastiskt efteråt.. Mhm!..
Det här är ett recept på en sötsur dal, en härlig balans mellan tamarindsurt och jaggerysött..
Allt mot en kryddbakgrund som ger en härligt djup och kontrastrik smak.. :)
Ingredienser till Khatti meethi dal
• 250gr gula linser (Finns massor med sorter... Använde Mung dal här)
• ~1l vatten
• 1tsk gurkmeja (1/2tsk till kokvattnet, 1/2tsk till den färdiga grytan)
• 3-4msk rapsolja
• 1tsk senapsfön
• Lite mindre än en tsk jeerafrön (Spiskumin)
• 3-4st nejlikor
• En liten bit indisk kanel
• 3-4 torkade röda chili
• 10-15 curryblad (Torkade, mindre om färska)
• 1/2tsk Asafoetida
• 1st skivad grön chili (Hade bara röd hemma..)
• 1tsk kashmiri chilipulver
• 2-3msk jaggery (Eller annat brunt socker)
• 2-3msk tamarindpasta (Balansera mot sötman)
• Koriander till topping, salt till avsmakning.
Skölj linserna.. Blanda linser, vatten och hälften av gurkmejan. Tillsätt en nypa salt och låt koka upp.
Låt sedan sjuda på svag värme.
Förbered din lilla kryddtallrik.. Det ska i, i snabb följd senare :)
Låt sjuda tills linserna är klara, rör om då och då, så att det inte bränns vid..
Vi det här laget vill man ha en hyffsat slät, tjock linsröra, mosa runt linserna med sleven eller dylikt..
Ställ åt sidan..
Värm upp oljan, tillsätt senapsfröna och värm på tills de börjar sprätta..
Tillsätt snabbt spiskummin, nejlikor, kanel och den torkade chillin.. Fräs på..
Och tillsätt asafoetidan och den skivade gröna (Röda..) chillin.. Fräs på..
Häll sedan ner din linsröra, blanda väl.. tillsätt jaggery, tamarindpastan och chilipulvret..
Blanda väl och låt fräsa på någon minut..
Tillsätt sedan vatten tills du har en bra, lös konsistens.. Finns inget värre än en torr, seg klump av linser..
Den ska vara ganska lös, på gränsen till vattning för att vara riktigt god.. :)
Tillsätt de torkade currybladen. Har du färska, ska de tillsättas tillsammans med den färska chilin.
Lös härlig konsistens... Smaka av med salt och toppa med resten av gurkmejan..
Sötsur balans ska det vara.. Balansera med mer jaggery eller tamarindpasta..
Servera med ris eller något gott indiskt bröd, gärna något tunnt, så man kan skopa i sig linscurryn..
#1 - - Kimmi:

Hej Kai! Måste testa den varianten av dal till helgen! Ser supergott ut! :) En fråga, var har du köpt såna fina vita skålar att servera den i? Hoppas allt är väl med dig.

Svar: Hej!
Haha tror det kan vara Ikea faktiskt :) Har ju lite dåligt med Indiska serveringsgrytor.. :)
Kai