Spiskumminkryddat ris - Jeera pulao

Ibland är det gott att krydda riset. :) I Japan finns det hela "riskulturer" där man gör skillnad på om riset vuxit på sydsluttningar, morgonsol etc.
Där kryddar vi INTE riset!! ;) Jeeraris är en av de vanligaste, och i mitt tycke, godaste Indiska varianterna på kryddat ris.
Finns massor av olika sätt att göra Jeeraris på. Kryddor efter, kryddor före etc.
Jag föredrar "pilaff" varianten, där man först tempererar kryddorna och sedan tillsätter riset.
Ingredienser till Jeeraris
• 4 portioner basmatiris efter din rissort
• Vatten och salt efter din rissort.
• 2tsk jeerafrön/Spiskummin
• 1 liten bit Indisk kanel
• 1 svart kardemummapod
• 2st gröna kardemummapods
• 3-4st nejlikor
• 1 Indiskt lagerblad
• 5 svartpepparkorn
• 1 liten bit mace
• 2-3tsk ghee
• Koriander till topping
Börja med att temperera alla kryddor i ghee eller neutral matolja, personligen så tycker jag ghee ger en oslagbar smak jämfört med olja.
När det börjar lukta mumma är det klart..
Tillsätt riset och låt det gotta sig i den kryddiga gheen på svag värme, en till två minuter..
Tillsätt vatten och salt, låt koka klart.
Titta till då och då så att riset inte kokar ihop till en gröt, eller bränns fast.
Fluffa upp riset och toppa med lite koriander..
Luktar fantastiskt, smakar till och med mer fantastiskt.. Severa till något annat, gott Indiskt :)