Yakiniku doppsås - Yakiniku no Tare (焼肉のタレ)

Sommar och att grilla, hör liksom ihop.. Naturligtvis lite så också i Japan. :)
Dom allra flesta har väl ätit någon sorts lätt "såskokt", supertunnt skivad, "Yakiniku" baserad på odefinierbar styckdetalj från ko..
Lite grann tycker jag den typen av "Yakiniku", är lika mycket helgerån som om man skulle koka köttet till sin burgare.. O.o
Lite onödigt vetande, "Yakiniku" som betyder just "grillat kött" har sitt ursprung i Korea faktiskt.. :)
Ingredienser till Yakiniku no tare
• 4msk mirin
• 4msk saké
• 2tsk socker
• 1tsk risvinäger
• 6msk soya
• 1tsk miso
• 1tsk katsuobushi
• Ca ett halvt fint rivet äpple
• 2-4tsk rostade vita sesamfrön
• 1st liten, pressad vitlöksklyfta (Valfritt, men vem tycker inte om lite vilökssmak? Chili fungerar också bra)
Tillsätt saké, risvinäger, soya, socker, mirin, miso och katsuobushi (vitlöken) i en gryta och sjud för ca 2 minuter..
Sila såsen.. Riv äpplet och tillsätt tillsammans med semsamfröna..
Låt vila MINST ett dygn.. Sedan är du (nästan) redo att göra RIKTIG yakiniku! :)
#1 - - Anonym:

Hej! Ska det inte vara 6 msk soja (inte tsk)? Mvh Magnus.

Svar: Jo det ska det nog vara.. Måste kolla.. :)

Fixat! Tack!
Kai