Fläsk Vindaloo som i Goa

Nu, när det är sådär alldeles för varmt ute.. Sådär varmt, så bara man rör sig så svettas man.
Vad kan då vara bättre än att äta något riktigt starkt? Ja, den logiken är solklar..
Så därför tänkte jag laga lite fläsk vindalo som den oftast tillagas i Panaj, dvs utan både tomat och yoghurt.
Den härliga, starka såsen får komma helt till sin rätt utan onödigt gojs. :)
Ingredienser till fläsk Vindalo från Goa/Panaj
Till marinaden
• 6-7 torkade röda chili
• 7-10 vitlöksklyftor lite beroende på storlek. (Bra singelmat om man inte har något att göra iaf..)
• 2-3cm ingefära
• 1msk spiskumminfrön
• 5-6msk maltvinäger, lite efter tycke och smak. Balanserad sylighet och sötma efter egna smaklökar.
Övrigt
• 5-600gr av något fläskkött, karre, skinka etc. Man kan även göra med lamm tex.
• 5msk rapsolja till stekningen
• 1msk svartpepparkorn. Hela korn egentligen.. Men jag hatar att tugga sönder dom.. Så jag mortlar
• 1st kanelstång
• 1st skivad grön chili. Så klart hade jag ingen, så använder 4-5 små, röda istället.
• 2-4tsk brunt socker, balansera av mot syran från vinägern och tamarindpastan..
• 1-2tsk tamarindpasta
Salt efter smak, koriander till garnering.
Blötlägg den torkade chilin i några msk vatten i ca 10 minuter..
Mixa vitlök, ingefära, spiskumminfrön, den blötlaggda chilin, maltvinägern och lite av vattnet från chilin..
Till en härligt röd kryddpasta..
Tärna ditt fläskkött, tillsätt marinaden, blanda väl och låt stå, helst över natten, men minst 2-3 timmar..
Rosta svartpepparkornen och mortla dom grovt.. Hela fungerar utmärkt för den som gillar det.
Värm upp oljan och tillsätt svartpeppar, kanelstång och chili (Grön färsk helst).. Låt fräsa på någon minut..
Låt pannan bli varm och tillsätt köttet.. Kasta runt tills du har förseglat allt kött, kanske 5-8 minuter..
Tillsätt socker och tamarindpasta.. Häll på vatten tills du precis täcker köttet.. Kanske 3-4dl..
Lägg på lock och låt sjuda på svag värme ca 1-1,5 timmar.. Beror lite på typ av kött..
När köttet är mört, så ta bort locket och låt såsen reducera ner till en lagom gosig sås..
Ska var så pass tjock att såsen täcker köttbitarna... Smaka av med salt och socker vid behov.. balans!
Servera med ris en supervarm dag och njut av att se folk svettas ymnigt..
Ska vara stark, liite söt, syrlig och  med en touch av kanel..
Gott är det i alla fall :)
Visa fler inlägg