Riskrydda - Furikake

Då jag lagade Mentsuyu fick jag de vanliga "resterna" av det koket, dvs lite katsuobushi och konbu.
Dessa blir tillsammans med lite sesamfrön en god "riskrydda" :)
Ingredienser till Furikake
• Resterna av den katsuobushi du fick när du lagade Mentsuyu
• Resterna av konbun från samma mentsuyukok..
• Lite brunt socker, kanske max 1msk
• ~2msk rostade sesamfrön
Naturligtvis ska man inte bara slänga det godis som blir över efter ett mentsuyukok :)
Börja med att strimla och tärna konbun i små bitar.
Lägg i katsuobushin och konbun i en torr stekpanna på medelvärme..
Tillsätt sockret och låt allt "torka" eller "rostas" på låg värme tills all vätska absorberats och det går att lätt
separera katsuobushin.
Tillsätt sesamfröna och rör runt för att blanda allt.
Smula sönder lite och servera på ris eller som fyllning i Onigiri. Sött, salt, lite knaprigt och gott :)

Söt nudelbas - Mentsuyu (めんつゆ)

Jag lagade yaki udon för ett tag sedan och där ingår just Mentsuyu som "sås" eller snarare smaksättare.
Så som jag utlovade i den posten kommer här receptet på Mentsuyu. :)
Ingredienser till Mentsuyu
• 1,5dl Sake
• 3dl Mirin
• 3dl soya
• En lagom bit Konbu (Vaddå lagom?..)
• 3dl packad Katsuobushi
Koka snabbt upp sakén för att få bort alkoholen..
Tillsätt mirin, soya och katsuobushin. Koka upp och..
Låt småsjuda ca 5 minuter.
Ställ åt sidan och låt kallna helt.
Sila av såsen, den håller någon månad i kylen.
Till varma nudlar spär man denna sås ungefär 1 till 4-5 beroende på smak och som kall doppsås
kanske 1 till 2-3 med vatten. Spara konbun och katsuobushin och gör riskrydda, furikake.

Stekt udon - Yaki Udon (焼きうどん)

Då jag kan utläsa av (alla 4) som läst min post om hur man gör egen udon..
Att många människor tillbringar helgerna med att knåda och rulla udondeg..
Så tänkte jag posta ett till snabbrecept för udon. Stekt den här gången, en variant på Yaki Udon :)
Ingredienser till Yaki Udon
• Några portioner av eran hemmagjorda udon :)
• 1 liten skivad gul eller röd lök
• Kanske 1-1,5dl skivad vitkål per portion
• 1 fint strimlad röd chili (Valfritt)
• 1 fint strimlad morot
• 2-3 skivade Shiitake eller annan svamp.
• 2-3 strimlade vårlökar till topping, endast gröna delen.
• Ungefär 100gr skivad sidfläsk per portion
• Någon dl Mentsuyu
• Lite soya för avsmakning, svartpeppar efter smak.
• Katsuobushi till topping.
Beni Shoga serveras normalt till ("Syltad" ingefära) Hade ingen hemma...
Koka dina udon tills dom är nästan klara..
Häll av vattnet och "tvätta" nudlarna rena.. Hemmagjord udon.. Såå gott... Såååå PRO!! ;)
Skiva alla dina ingredienser...
Stek på sidfläsket i lite olja tills det är nästan klart..
Tillsätt löken... Låt fräsa med ett tag.
Tillsätt morot, vitkål och chili.. Kasta runt ett tag.. Överstek inte, ska ha sitt "crunch" kvar..
Och svampen..
Och tillslut nudlar.. blanda ihop..
Tillsätt Mentsuyu och kasta runt.. smaka av med soya och svartpeppar.. Klaaaart!!
Toppa med den strimlade vårlöken och några flingor katsuobushi.. :) Japansk snabbmat :)
Visa fler inlägg