Söt nudelbas - Mentsuyu (めんつゆ)

Jag lagade yaki udon för ett tag sedan och där ingår just Mentsuyu som "sås" eller snarare smaksättare.
Så som jag utlovade i den posten kommer här receptet på Mentsuyu. :)
Ingredienser till Mentsuyu
• 1,5dl Sake
• 3dl Mirin
• 3dl soya
• En lagom bit Konbu (Vaddå lagom?..)
• 3dl packad Katsuobushi
Koka snabbt upp sakén för att få bort alkoholen..
Tillsätt mirin, soya och katsuobushin. Koka upp och..
Låt småsjuda ca 5 minuter.
Ställ åt sidan och låt kallna helt.
Sila av såsen, den håller någon månad i kylen.
Till varma nudlar spär man denna sås ungefär 1 till 4-5 beroende på smak och som kall doppsås
kanske 1 till 2-3 med vatten. Spara konbun och katsuobushin och gör riskrydda, furikake.