Mapo Tofu? Mabo Dofu? - Mabo dofu (麻婆豆腐)!

Något jag ALLTID beställer (Dumt jag vet..) när jag besöker en ny Kinesisk restaurang är Mapo tofu..
Mapo tofu är nog den absolut största delen av min ekonomi som jag lagt på rent skräp..
95 gånger av 100 är den rent äcklig.. 4 gånger av 100 ok.. 1 gång av hundra är den god :)
Lika förbannat fortsätter jag beställa den.. En av de enklaste, mest spridda och tydligen.. svåraste rätterna att laga..
Som mycket inom matlagning är det det enkla, som är svårt.. :)
Har varit sugen på just Mapo tofu ett tag.. Men saknar en ingrediens. Såååå vad gör man då?
Jo! Man lagar den Japanska versionen Mabo dofu, som inte har just den ingrediensen :)
Den Japanska varianten är mycket mildare i smaken och har lite andra ingredienser.
Ingredienser till Mabo dofu, Japansk Mapo tofu.
• 250gr fläskfärs
• 2-3 vitlöksklyftor
• 2-3cm ingefära
• 2-3 vårlökar, skivade men inte alltför tunnt.
• 1pkt tofu
Sås
• 3msk chilibönsås
• 2msk mirin
• 1-2msk miso
• 1msk ostronsås
• 0,5tsk soya
• 1tsk maizena
• 4-5msk vatten
• 1tsk sesamolja (Lite efter smak)
Rapsolja att steka i.
Här har jag använt min vitlöks och ingefärspasta jag alltid har hemma.
Annars går det bra att pressa/finhacka vitlöken och ingefäran. (Kan även stekas i oljan med fläskfärsen)
Blanda alla övriga ingredienser till såsen väl i en skål.
Rör ihop allt till en jämn sås..
Skiva vårlöken fint och tärna din tofu i ca 2,5cm bitar..
Fräs på fläskfärsen tills den är i stort sett klar.
Här kan man alltså även lätt fräsa på ingefära och vitlök innan man lägger i fläskfärsen.
Häll i all sås och blanda väl..
Tillsätt försiktigt den tärnade tofun..
Och dränk den i såsen och låt puttra tills tofun är genomvarm.. Förstöra tärningarna är kopplat till dödstraff.. Försiktigt alltså :)
Tillsätt vårlöken, blanda och servera omedelbart..
Servera på risbädd eller dylikt.. Enkelt och gott :)

Kyld saffransyoghurt med kardemumma - Shrikand

Då värmen fortsätter här, så tänkte jag forsätta på temat kylande Indiska efterrätter.
Fortsätter också på temat saffran och kardemumma :)
Det här är nog den enklaste av de Indiska efterrätter jag känner till, kyld yoghurt, Shrikand. :)
Ingredienser till Shrikand med saffran och kardemumma
• 5-6dl tjock yoghurt, typ grekisk.
• 4-5msk florsocker
• 4-5 gröna kardemummapods, ta ur och mortla fröna.
• 1-2msk mjölk
• Lite hackade pistagenötter
• 1pkt saffran. Man kan göra Shrikand utan saffran också om man vill.
Värm på mjölk och ca halva paketet saffran snabbt i mikron, rör om..
Tillsätt yoghurt, florsocker och den mortlade kardemumman..
Blanda tills slät och ställ in i kylskåpet tills riktigt kall, ca en timma?
Hacka lite pistagenötter till garnering..
Häll upp i skålar och servera kall.
Uppfriskande kallt och lagom kardemuhummight :)

Sydindisk äggcurry med kokosnötsmjölk. Det här är gott..

Curry med ägg som protein är kanske inte det första man tänker på när man tänker curry.. :)
Men i det Indiska köket finns massor med goda rätter som har ägg som huvudprotein.
Här kommer ett fantastiskt gott (Ovo-vegetariskt) recept från sydindien.. Syrligt från tamarind, sött och gräddigt från cocos, chili? Såklart!
Ingredienser till sydindisk äggcurry.
• 3-5 mellankokta ägg.
• 2-3msk ghee eller rapsolja
• 1tsk gula senapsfrön
• 1st hackad gul lök
• 1 bit kanel
• 1-2st gröna skivade chili
• 2-3 tomater, hackade. Jag snodde alla cocktailtomater nu.. för jag hade inga andra..
• 2-3cm skivad och fint strimlad ingefära
• 1tsk gurkmejja
• 1tsk kashmiri chilipulver
• 1tsk mald koriander
• 10-15 curryblad
• 1tsk tamarindpasta
• 200ml vatten
• 100ml kokosnötsmjölk
• Salt till avsmakning och färsk koriander till garnering.
Värm upp ghee eller olja.. Tillsätt senapsfröna och låt dom fräsa på snabbt..
Tillsätt den hackade löken och låt den fräsa tills brun.. Tar ca 6-9 minuter.. typ.. eller? :) Fan, jag har lyckats göra lök svart på 1 minut..
När löken börjar bli gyllene, tillsätt den skivade chilin och kanelstången.. Låt fräsa på några minuter..
Tillsätt de hackade tomaterna och låt dessa fräsa med tills de "lösts upp" till en sås..
Tillsätt sedan ingefära, gurkmeja, mald koriander och kashmiri chilipulvret.. Låt koka ett tag..
Tillsätt sedan vatten och tamarindpasta.. Rör om och blanda väl. Lät koka ihop några minuter..
Tillsätt sedan kokosnötsmjölken, hur mycket, kan man bestämma lite själv beroende på smak.. Blanda väl.
Halvera äggen och lägg försiktigt ner dom i curryn.. Lägg i currybladen.
Täck dom i sås och låt dom försiktigt sjuda med ca 5 minuter..
Lägg upp och garnera med lite ingefära och färsk koriander.. Ät med ett gott naanbröd.. Kladda.. doppaa..
Såååå djääävla muhhumma.. syndigt gott :) Ris går också bra naturligtvis, för dom som bryr sig om bordsskicket..
Visa fler inlägg