Indisk kyld rispudding med saffran - Kesar ki phirni

Är varmt som tusan i Stockholm nu, så varför inte göra en kyld rispudding att svalka sig med?
Finns ett gäng olika varianter på rispudding i indien, alla regioner har sin egen specialitet..
Så, en svalkande, saffran och kardemummasmakande rispudding? :)
Ingredienser till rispudding med saffran och kardemumma (3-4 portioner)
• 50-60gr basmatiris
• 1l gammaldags mjölk
• 1pkt saffran
• 50gr florsocker
• 6-8 gröna kardemummapods, ta ut kärnorna och mortla.
• Några hackade pistagenötter till garnering.
Inte mer ingredienser än så, och inte svårare än att koka risgrynsgröt :)
Kör riset snabbt i minimixer, man vill bara bryta upp riset lite så att det blir mer grynigt..
Blanda riset med hälften av mjölken och ställ det åt sidan..
Häll den andra halvan av mjölken i en kastrull och reducera den på svag värme, under omrörning, i ca 10-15 minuter..
Tillsätt det mesta av saffranet (spara lite till garnering).
Reducera nu mjölken i ca 30 minuter på svag värme. rör om då och då så det inte bränns fast i botten.
Vid det här laget (ca 30 minuter) bör du ha en tjockare, "gräddaktig" saffransmjölk..
Tillsätt riset och mjölken.. Låt sjuda på svag värme ca 15-20 minuter..
När det precis börjar tjockna, tillsätt florsockret, kardemumman och blanda väl..
Skjud under omrörning en 10-15 minuter till eller tills du börjar få en konsistens som lämnar spår i pannan.
Ska rispuddingen ätas ljummen är detta en bra konsistens.
Ska den ätas kall, ska den vara lite lösare, då den stelnar när den kallnar.
Stjälp upp i en skål och servera jummen eller ställ in i kylen och låt kallna helt..
Garnera med dina hackade pistagenötter och lite saffran.. Kylande, sött och gott en varm vårdag :)
Mäktigt!! Man orkar inte äta allt för mycket.. I alla fall inte jag :) Den har faktiskt något "juligt" över sig.
När jag stoppar det i munnen och den kraftiga saffrans och kardemummasmaken lägger sig på tungan, får jag allt en liten hjärnblödning..
Skulle nog fungera alldeles utmärkt till jul, en sorts saffransrisalámalta :)
Pistagenötter.. Farligt gott.. Jag skulle utan problem kunna sitta där och vara fullständigt introvert.. bara skala nötter.. äta.. :)
#1 - - Svart-Stina:

Så vackert med det lila mot det saffransgula... Förmodligen jättegott också. Får mig att tänka på en indisk glass jag gjorde en gång (kulfi) med just saffran, kardemumma och pistagenötter. Lite decemberkryddor och sommar på samma gång...

Svar: Ja precis :) Kulfi görs med samma smaker :) Men visst är det lite julkrock över det? :)
Kai