Kycklingcurry med "pickleskryddor" - Achari Murgh

Mitt absoluta favoritkök är såklart det Japanska, men det Indiska kommer tätt efter :)
Så ibland blir suget stort efter något Indiskt, då brukar jag slänga ihop någon Indisk "currygryta".
Idag blir det kycklingcurry med "pickleskryddor", kryddig, lite hetta.. lite syrlig.. såsig..
Muhummma helt enkelt! :)
Den fantastiska kryddpaletten som skapar många av de Indiska rätterna är bara helt underbar..
Inte bara färgerna är fantastiska, utan smakerna också.
Så mycket fantastiska smaker, samtidigt som större delen av de kryddor som används även är rena
hälsokuren... :) Hääärrrligt!
Ingredienser till Achari Murgh
• 6-800gram kyckling med ben, eller lårfilé
• 2msk senapsolja
• 1msk rapsolja
• 1tsk gula senapsfrön
• 1tsk spiskumminfrön
• 1tsk bockhornsklöverfrön
• 1tsk lökfrön
• 1tsk gurkmeja
• 1tsk fänkålsfrön
• 4st torkade röda chilis
• 1st hackad gul lök
• 2-3msk tomatpuré
• 2tsk kashmiri chilipulver
• 150ml vatten
• 150ml matlagningsyoghurt
• 2-3msk vitlöks och ingefärspasta
• Lite pressad lime eller citron (efter smak)
Salt att smaka av med och koriander att toppa med.
Gör först din vitlöks och ingefärspasta i minimixer eller dylikt, ett 1:1 förhållande med lite vatten brukar ge en bra pasta..
I senaps och rapsoljan, fräs på senapsfrön, fänkålsfrön, lökfrön, spiskummin och bockhornsfröna..
Fräs på tills de börjar "poppa"...
Tillsätt de torkade röda chillina och rör om.. Tillsätt den hackade gula löken..
Och stek den försiktigt under omrörning tills den börjar bli gyllenbrun.. Tar ca 10 minuter..
Blanda i vitlöks och ingefärspastan...
Tillsätt gurkmejjan, chilipulvret och tomatpurén.. rör ihop och låt fräsa på tills oljan börjar separera lite från currypastan..
Tillsätt kycklingen till currypastan och låt den gotta sig lite.. Tillsätt vattnet..
Och låt koka en 25 minuter under lock tills kycklingen är klar.
Vänd bitarna ett par gånger under tiden. Går snabbare om man tillagar kyckling utan ben..
När kycklingen är klar, tillsätt lite uppvispad yoghurt och blanda väl på låg värme..
Låt ligga och gosaihop ca 5 minuter, smaka av med salt och citron eller limesaft..
Toppa av med hackad koriander, servera med ris och något gott indiskt bröd.. :)
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser himla gott ut :)

Svar: Tack :)
Kai