Mapo Tofu? Mabo Dofu? - Mabo dofu (麻婆豆腐)!

Något jag ALLTID beställer (Dumt jag vet..) när jag besöker en ny Kinesisk restaurang är Mapo tofu..
Mapo tofu är nog den absolut största delen av min ekonomi som jag lagt på rent skräp..
95 gånger av 100 är den rent äcklig.. 4 gånger av 100 ok.. 1 gång av hundra är den god :)
Lika förbannat fortsätter jag beställa den.. En av de enklaste, mest spridda och tydligen.. svåraste rätterna att laga..
Som mycket inom matlagning är det det enkla, som är svårt.. :)
Har varit sugen på just Mapo tofu ett tag.. Men saknar en ingrediens. Såååå vad gör man då?
Jo! Man lagar den Japanska versionen Mabo dofu, som inte har just den ingrediensen :)
Den Japanska varianten är mycket mildare i smaken och har lite andra ingredienser.
Ingredienser till Mabo dofu, Japansk Mapo tofu.
• 250gr fläskfärs
• 2-3 vitlöksklyftor
• 2-3cm ingefära
• 2-3 vårlökar, skivade men inte alltför tunnt.
• 1pkt tofu
Sås
• 3msk chilibönsås
• 2msk mirin
• 1-2msk miso
• 1msk ostronsås
• 0,5tsk soya
• 1tsk maizena
• 4-5msk vatten
• 1tsk sesamolja (Lite efter smak)
Rapsolja att steka i.
Här har jag använt min vitlöks och ingefärspasta jag alltid har hemma.
Annars går det bra att pressa/finhacka vitlöken och ingefäran. (Kan även stekas i oljan med fläskfärsen)
Blanda alla övriga ingredienser till såsen väl i en skål.
Rör ihop allt till en jämn sås..
Skiva vårlöken fint och tärna din tofu i ca 2,5cm bitar..
Fräs på fläskfärsen tills den är i stort sett klar.
Här kan man alltså även lätt fräsa på ingefära och vitlök innan man lägger i fläskfärsen.
Häll i all sås och blanda väl..
Tillsätt försiktigt den tärnade tofun..
Och dränk den i såsen och låt puttra tills tofun är genomvarm.. Förstöra tärningarna är kopplat till dödstraff.. Försiktigt alltså :)
Tillsätt vårlöken, blanda och servera omedelbart..
Servera på risbädd eller dylikt.. Enkelt och gott :)
#1 - - Tokyoyo:

Mmmm... gillar verkligen mapo tofu! Vad är det för ingrediens du saknar för att göra den kinesiska varianten? sichuanpeppar?
Ser smarrigt ut i alla fall!

Svar: Nej, faktiskt bara svarta bönor.. :) Sichuanpeppar fick jag tack i en riktigt bra liten påse, luktar fantastiskt.. :) Det var när jag luktade på den som jag blev sugen på Mapo tofu.. :)
Kai