Sötsurt fläsk (Traditionell) - Tang cu li ji (糖醋里脊)

Lagade Ku lao jou sötsurt fläsk med grönsaker och ananas tidigare. Det här är den traditionella ursprungsrätten
till den senare Ku lao jou. 
Sött och lite godisaktigt.. Krispigt och gott.. :) Crunch! Sweet and sour! Crunch! Hur fel kan det vara? :)
Ingredienser till Tang cu li ji
• Ca 4-500gr fläskfilé eller fläskytterfilé skuren i ca 1cm tjocka skivor. 7-8cm långa.
• Olja till fritering.. Beror ju på hur stor panna man har, fritös går alldeles utmärkt också.
• Lite grönt, fint skivat från vårlök till garnering.
Till marinaden
• 1-2tsk mald vit eller svartpeppar.
• 2-3tsk Maizena.
• Ca 3-4cm riven ingefära
• 1tsk salt
• 1st äggvita
Frityrsmeten
• 2dl vatten
• 2dl Maizena
Sötsura såsen, gör dubbel sats om ni vill ha fläsk som simmar i sås, annars ska den bara täcka.
• 4msk ketchup
• 4msk risvinäger
• 2tsk rostade, vita sesamfrön
• Ca 1tsk salt
• 4-5msk vatten, till rätt konsistens.
• 2msk Maizena
• 2msk Socker
Strimla köttet...
Tillsätt ingefära och vitpeppar, blanda väl och ställ åt sidan.. Ca 15 minuter
Tillsätt äggvitan och Maizena blanda väl så allt täcks..
Blanda ingredienserna till frityrsmeten i en skål..
Doppa fläskbitarna en och en i frityrsmeten och lägg dom som raka "pinnar" i oljan.. Fritera tills klara :)
Det här är ju löjligt gott.. Som att äta pommes gjorda på fläsk... Så djävla crunchigt...
Blanda alla ingredienser till den sötsura såsen i en skål. Se till att det inte är några klumpar..
I lite Ister eller rapsolja, häll i såsen och låt den fräsa upp.. Fixa konsistensen med mer vatten.. :)
Den ska vara lite lös..
Släng i fläskpommesen och kasta runt..
Lägg i lite skivad vårlök, kasta runt... Klart!!
Toppa med lite vårlök och sesamfrön, servera med ris :)

Wokad kyckling med jordnötter och chili - Kung Pao Kyckling (宫保鸡丁)

Kung pao kyckling är en av dessa rätter som nästan alla ätit (Ibland utan att ens vetat om det.. I någon variant..).
Wokad med chili, lite jordnötter och sånt i en soyabaserad sås. Gott, snabbt och enkelt :)
Kung pao kyckling (eller räkor) brukar räknas in som en av de mest populära rätterna från Sichuan. Rätten i sig
tros ha rötterna i Qing dynastin från en guvernör i Sichuan. Han fick sedan titeln "Taizi Shaobao" eller just 
"Kung Pao" :) Som jag tror betyder kronprinsens beskyddare (?)
Ingredienser till Kung Pao kyckling
• Ca 400gr kycklingfilé eller lårfilé, personligen föredrar jag lårfilé för smaken. Men filé är lättare att skära..
• 2dl rostade jordnötter
• 7-10 vårlökar. Det vita skuret i ca 2cm bitar och det gröna fint skivat.
• 8-10 torkade röda chilis. (Eller mer!!) Blötlägg och skiva i ca 2cm bitar.
• 3-4msk ister till stekning. (Går lika bra med rapsolja, men ger inte samma autentiska smak..)
• 1-2tsk mortlad Sichuanpeppar
Ingredienser till marinaden
• Ca 1tsk salt
• 3-4tsk Maizena eller poatismjöl
• 2-3msk Kinesiskt matlagningsvin, eller torr Sherry om du inte har vinet.
Ingredienser till woksåsen
• 1tsk Kinesisk soya
• 2msk Japansk soya
• 3-4cm riven ingefära
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 2-3msk Maizena eller potatismjöl
• 2msk risvinäger
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 4-5msk vatten (Till rätt konsistens bara)
• 1-2tsk socker (Om man vill balansera hettan..)
Tärna kycklingen i ca 1,5-2cm stora bitar.. Enklast om den är lite fryst.
Blötlägg chilin, skär vårlöken..
Marinera med matlagningsvinet, saltet och potatismjölet.. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.. Dela chilin..
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål..
I istret eller oljan stek på kyckling på medelvärme tills den börjar bli "vit"..
Tillsätt chili och det vita av vårlöken, kasta runt ett tag..
Tillsätt såsbasen och kasta runt..
Klart!! Blev lite mycket sås här.. Men iofs så är den god :) Servera med ris.
Toppa med lite vårlök och servera :)

Det här med fetter.. Ghee och Ister.

I det Kinesiska köket är Ister lika viktigt som Ghee är för det Indiska. Ister är fortfarande det matlagningsfett 
som används mest frekvent i Kinesisk matlagning. Traditionsenligt så kokar man stora mängder Ister efter 
vintersolståndet :) Ister är en bra källa för D-vitaminer, A-vitaminer såväl som enkelomättat fett.
Inom Kinesiska medicinen så sägs Ister även hjälpa mot en hård mage.. ;)
Det är enkelt att koka egen ister bara man kan få tag på råvaran. Lika vanligt och ger samma härliga, distinkta smak till vissa rätter som
den honungsgula Gheen.
 
Ingredienser för att koka egen Ister
• Ca 1kg ister, finns ofta att köpa på tex Citygross..
• 2-3dl vatten.
Skär istret i mindre bitar och lägg det i en tjockbottnad kastrull.. Häll på vattnet..
Låt det puttra på en 30-40minuter på medium värme under omrörning.. Efter ett tag så kommer du ha en massa, små, hårda 
fiterade grissvålar och en massa ren och klar Ister :) Här kan man göra i två omgångar, jag tar normalt ut en burk med helt klar Ister,
används tex i viss bakning. Sedan låter jag en del gå lite längre så att den får lite färg, den varianten används oftast till wokning
eller i nudelbaser :) De friterade svålbitarna kan man använda till tex wok.. :)
Klar och fin ister som kommer svalna till en helt vit massa :)
Visa fler inlägg