Chiliolja Szechuan stil

Chiliolja av olika varianter är frekvent förekommande i det gigantiska Kinesiska köket.
Man använder det som smaksättare i diverse olika rätter. Den här oljan har nästan "magiska" attribut... bara
jag luktar på den känns det som om jag åker 20 år bak i tiden och tusentals mil österut..
Jag brukar roa mig med att försöka laga vissa av mina Kinesiska favoriter då och då :)
Jag har ju haft förmånen att få uppleva "riktig" Kinesisk mat, så långt från våra kvarterskrogars 4 små rätter..
Det Kinesiska köket är helt fantastiskt, så påverkat av landets enorma yta. Från kust till öken, enorm diversitet..
Det är synd att vi i Sverige till största delen drabbas av den "europifierade" menyn när vi besöker en restaurang.
Mina intryck av Kinesisk mat kommer nästan uteslutande från Foshan i södra Kina, då jag som ung roade mig
med lite olika stridskonster. Synd bara att det är långt mellan de Kinesiska restaurangerna som vågar omfamna
sina rötter här i Sverige..
 
Ingredienser till Chiliolja Szechuan stil
• 2-3 skivor av ingefära
• 3st stjärnanis
• 1tsk spiskumminfrön
• 5-6 torkade röda chillis
• 2 kinesiska lagerblad
• 2msk starkt chilipulver (Rent chilipulver, inte den blandade sorten)
• 2tsk Sichuanpepparkorn
• 2tsk Fivespice
• 1tsk sesamfrön
• 3dl Rapsolja
Blanda sesamfrön, fivespice, Sichuanpepparkornen (Spara några)  och chilipulvret i en burk eller skål..
Lägg lagerbladen, chilin, ingefäran, stjärnanis, spiskumminfröna och 5-6 sichuanpepparkorn i en kastrull..
Tillsätt oljan och värm försiktigt till du börjar få lös kryddornas arom..
Var noga med att inte göra för varmt, bränns kryddorna blir smaken bitter.
Häll den varma oljan över de torra kryddorna genom en sil och blanda väl.
Oljan får en rödare färg efter ett par timmar när oljan fått sätta sig..