Det här med fetter.. Ghee och Ister.

I det Kinesiska köket är Ister lika viktigt som Ghee är för det Indiska. Ister är fortfarande det matlagningsfett 
som används mest frekvent i Kinesisk matlagning. Traditionsenligt så kokar man stora mängder Ister efter 
vintersolståndet :) Ister är en bra källa för D-vitaminer, A-vitaminer såväl som enkelomättat fett.
Inom Kinesiska medicinen så sägs Ister även hjälpa mot en hård mage.. ;)
Det är enkelt att koka egen ister bara man kan få tag på råvaran. Lika vanligt och ger samma härliga, distinkta smak till vissa rätter som
den honungsgula Gheen.
 
Ingredienser för att koka egen Ister
• Ca 1kg ister, finns ofta att köpa på tex Citygross..
• 2-3dl vatten.
Skär istret i mindre bitar och lägg det i en tjockbottnad kastrull.. Häll på vattnet..
Låt det puttra på en 30-40minuter på medium värme under omrörning.. Efter ett tag så kommer du ha en massa, små, hårda 
fiterade grissvålar och en massa ren och klar Ister :) Här kan man göra i två omgångar, jag tar normalt ut en burk med helt klar Ister,
används tex i viss bakning. Sedan låter jag en del gå lite längre så att den får lite färg, den varianten används oftast till wokning
eller i nudelbaser :) De friterade svålbitarna kan man använda till tex wok.. :)
Klar och fin ister som kommer svalna till en helt vit massa :)