Fläsk i sötsur sås - Su buta (Jap) eller Ku Lao Jou (Kin) 咕噜肉

Su Buta (lit. vinägerfläsk), eller fläsk i sötsursås är en av dessa så kallade "Chu-ka", rätter i Kinesisk stil.
Som till exempel Mabo dofu, alltså i grunden Kinesiska rätter som annamats av det Japanska köket.
Gulaorou är en kinesisk rätt som är populär i det kantonesiska köket.
Rätten tros ha rötterna i den äldre Jiangsurätten "fläsk i socker och vinägersås" (Tang cu li ji 糖醋里脊)
Det här är en rätt som man kan få på i stort sett varje Kinesisk restaurang i Sverige..
Men prova gör den själv, superenkelt och fantastiskt gott :)
Ingredienser till Su Buta eller Ku Lao Jou
• Ca 5-600gr fläsk av något slag, fläsksida eller karré tex. (Kyckling går ju också bra om man vill.)
 3-4 paprikor av olika färger
• 1 burk ananas, bitar eller ringar
• Gröna delen från 2-3 vårlökar till garnering
• 2-4 vitlöksklyftor, efter smak
• 3-4cm ingefära
• 2st uppvispade ägg
• Maizena till panering
• Olja till fritering i fritös eller i panna, spelar ingen roll
Till marinaden
• Vita delen av 2-3 vårlökar
• 1-3cm skivad ingefära
• Ca 1dl vatten, beror lite på hur mycket fläsk man har.
• 1tsk salt
Sötsura såsen (Mycket sås! Det är den som är godiset..)
• 2dl ketchup
• ~1dl socker
• 1dl vatten
• 1dl av saften från ananasen
• 1msk Maizena
• 2-3msk Saké
Koka snabbt upp ingredienserna till marinaden och ställ åt sidan..
Tärna fläsket i ca 1,5cm stora bitar..
Häll över, lite i taget, av marinaden.. Och massera in vätskan tills den försvinner..
Efter ett tag har du ganska lösa, men saftiga bitar fläsk.. Mättade med marinaden.
Den här typen av marinering är den mer traditionella golaorou varianten.

I Japan så marinerar man ofta köttet bara i en blandning av ingefära, vitlök, soya och lite saké.
Gör då en pasta av 2 delar ingefära och 1 del vitlök, några msk soya och någon msk sake.
Blanda allt med köttet och låt marinera ett tag.
 
Låt stå kallt medans..
Du tärnar paprikan i platta bitar (Skär bort krokarna..), skiva de gröna från vårlöken fint.
Hacka ingefära och vitlök fint, dela ananasen..
Vispa upp två ägg.. Doppa fläsket i ägget och sedan i maizenamjölet..
Ska vara lite småkulor och sånt, det som skapar crunchet efteråt...
Fritera eller stek i mycket olja i omgångar..
Fritera tills gyllenbruna och hårda.. Ska vara bra med crunch i bitarna..
Medans fläsket friteras blanda alla ingredienserna till såsen i en skål..
Smaka av hur sött/syrlig du vill ha den här.
Vill man ha den åt det sura hållet kan man här även tillsätta risvinäger efter tycke och smak.
I lite rapsolja, fräs på ingefära, vitlök och paprika. Svag värme man vill inte bryna grönsakerna..
Ska vara bra med krispighet kvar i paprikan..
Häll på såsen.. Låt koka upp..
Lägg i fläsket, kasta runt...
Lägg i ananasen.. Kasta runt.. Klart!!
Toppa med den skivade vårlöken och servera med ris :)
#1 - - Grodan:

Gott

Svar: Sött och gott :)
Kai