Fläskfärs med tofu - Mapo Tofu (麻婆豆腐)

Lagade tidigare en "Chu-ka" Mabo dofu, den Japanska varianten av Mapo tofu då jag saknade Douchi.
Den Japanska är mycket mildare i smaken, med mycket distinkta Japanska smaker som miso och Saké.
Så dags för en "riktig" Szechuan variant, med hetta och "riv" i :) Om inte tungan domnar bort, är den för klen..
Namnet Mapo Tofu "den koppärriga gummans tofu" sägs komma från ett populärt matställe i 1860-talets
Chengdu som hette "Den koppärriga gumman Chens tofushop" - 陳麻婆豆腐店
De två rätter jag alltid ger mig på när jag besöker en Kinesisk restaurang är just Mapo Tofu och någon sorts
Wonton. Det är ju lite av två signaturrätter i det Kinesiska köket, väldigt grundläggande ingredienser, fantastiska
smaker.. Men ack så sällan jag får något som får mina smaklökar att stämma upp i en unison lovsång.. Men ofta
är det ju det enkla som är det svåra :) Less is more, inte alltid så lätt att få till rätt.. Min tolkning av Mapo tofu :)
 
Ingredienser till Mapo Tofu (4-6 pers)
• 500gr fläskfärs
• 2pkt Tofu
• 5-6msk Doubanjiang
• 3-4msk Douchi
• 5-6 torkade röda chilis
• 3msk Sichuan peppar
• 3-4msk ljus soya
• 3-4 vårlökar
• 3-4 vitlöksklyftor
• 4-5cm ingefära
• 5-6dl vatten
• 1dl vatten och några msk potatismjöl till redning
• 2-3msk sesamolja
• Olja till stekningen, salt och socker efter smak.
Förbered alla ingredienser.. Jag brukar alltid köra ingefära och vitlök till en grov pure i minimixer.
Det går naturligtvis också bra att finhacka ingefäran och vitlöken.
Rosta sichuanpepparn i en torr panna tills fragrant.. Mortla.
Blanda fläskfärsen med lite salt och lite av sesamoljan, ställ åt sidan..
Blanda någon deciliter vatten med några matskedar potatismjöl till en redning..
Skär tofun i ca 2cm stora bitar..
Stek fläskfärsen i lite rapsolja tills krispig... Ta upp köttfärsen men spara oljan/fettet..
Det här går naturligtvis göra med Qournfärs eller dylikt vegetariskt alternativ.
Såsen och kryddorna i sig har så pass mycket smak så skillnaden blir inte gigantisk :)
Blir faktiskt helt ok med Qournfärs också :) Bara fräs på i olja och gör sedan enligt receptet.
Sänk värmen och fräs på doubianjangen på medelvärme någon minut i oljan/fettet..
Tillsätt douchin, vitlöks och ingefärspastan, chilin och de vita delarna av vårlöken..
Fräs på några minuter under omrörning..
Tillsätt vatten tills du har lagom mängd sås.. soya.. Blanda väl och låt koka upp..
Tillsätt tofun.. Blanda runt försiktigt..
Tillsätt köttfärsen... Låt koka upp och red av med redningen.. Smaka av med salt och socker efter smak..
Blanda i vårlöken och strö över den mortlade sichuanpepparn.. Servera genast..
Servera på risbädd, starkt, med härligt riv från sichuanpepparn... Gott :)
#1 - - Anonym:

Skickade mannen till Asian market för att köpa Doubanjiang , Douchi och Black vinigar. Han fick en lapp så han kunde få hjälp och detta var vad han kom hem med....känns inte som det är rätt😂
Tack för fin matinspiration. De recept jag provat har varit super☺🤗

Svar: Hej! Kul att mina recept ger lite grund till matlagning :) Vad blev det han kom hem med? Ska det vara en bild? :)
Kai