Wokad kyckling med jordnötter och chili - Kung Pao Kyckling (宫保鸡丁)

Kung pao kyckling är en av dessa rätter som nästan alla ätit (Ibland utan att ens vetat om det.. I någon variant..).
Wokad med chili, lite jordnötter och sånt i en soyabaserad sås. Gott, snabbt och enkelt :)
Kung pao kyckling (eller räkor) brukar räknas in som en av de mest populära rätterna från Sichuan. Rätten i sig
tros ha rötterna i Qing dynastin från en guvernör i Sichuan. Han fick sedan titeln "Taizi Shaobao" eller just 
"Kung Pao" :) Som jag tror betyder kronprinsens beskyddare (?)
Ingredienser till Kung Pao kyckling
• Ca 400gr kycklingfilé eller lårfilé, personligen föredrar jag lårfilé för smaken. Men filé är lättare att skära..
• 2dl rostade jordnötter
• 7-10 vårlökar. Det vita skuret i ca 2cm bitar och det gröna fint skivat.
• 8-10 torkade röda chilis. (Eller mer!!) Blötlägg och skiva i ca 2cm bitar.
• 3-4msk ister till stekning. (Går lika bra med rapsolja, men ger inte samma autentiska smak..)
• 1-2tsk mortlad Sichuanpeppar
Ingredienser till marinaden
• Ca 1tsk salt
• 3-4tsk Maizena eller poatismjöl
• 2-3msk Kinesiskt matlagningsvin, eller torr Sherry om du inte har vinet.
Ingredienser till woksåsen
• 1tsk Kinesisk soya
• 2msk Japansk soya
• 3-4cm riven ingefära
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 2-3msk Maizena eller potatismjöl
• 2msk risvinäger
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 4-5msk vatten (Till rätt konsistens bara)
• 1-2tsk socker (Om man vill balansera hettan..)
Tärna kycklingen i ca 1,5-2cm stora bitar.. Enklast om den är lite fryst.
Blötlägg chilin, skär vårlöken..
Marinera med matlagningsvinet, saltet och potatismjölet.. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.. Dela chilin..
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål..
I istret eller oljan stek på kyckling på medelvärme tills den börjar bli "vit"..
Tillsätt chili och det vita av vårlöken, kasta runt ett tag..
Tillsätt såsbasen och kasta runt..
Klart!! Blev lite mycket sås här.. Men iofs så är den god :) Servera med ris.
Toppa med lite vårlök och servera :)