Wonton med nötfärs och vattenkastanj

Wontonsoppa är som jag tidigare nämnt en av mina absoluta favoriter när det gäller det Kinesisk köket.
Antalet varianter är enormt och skiljer sig mycket beroende på var i Kina man befinner sig.
Jag kommer hålla mig kvar lite i det Sichuanska köket, då det är det kök jag åtminstone har lite känsla för :)
Nötfärs i wonton blir lite hårt när man kokar det, så därför brukar man blanda det med något annat för att lätta  upp konsistensen.
I den här varianten är det vattenkastanj som ger en crunch och sötma till wontonknytena.
Den här soppan är salt, syrlig och med en härlig underton av five spice :)
 
Ingredienser till nötfärswonton med vattenkastanj
• Ca 400gr nötfärs
• 1pkt wontondeg
• 3-4cm finhackad ingefära
• 8-10 finhackade vattenkastanjer
• 1tsk salt
• 2tsk five spice krydda
• 1-2tsk rapsolja
• Pak choi eller annan kål/salladsblad
• Koriander och vårlök till topping
 
Ingredienser till såsbasen
• 2tsk japansk soya
• 1tsk salt
• 2tsk rostade sesamfrön
• 2tsk risvinäger
• Lite kycklingbuljon, pulver eller gele. Lite bara.. kanske 1tsk.
• 2-3tsk Sichuan red chili oil, om man vill.
Blanda köttfärsen, salt och five spice.. Jobba ihop under någon minut.. Tillsätt rapsolja, jobba någon minut till..
Tillsätt den finhackade ingefäran och vattenkastanjen.. Blanda väl.
Jobba ihop tills den håller ihop..
Vik ihop dina wontons till små frysande gubbar i Sichuanstil :)
Blanda ihop alla ingredienser till såsbasen..
Koka dina wontons i 2-3 minuter...
Lägg i Pak choi efter tycke och smak.. Låt koka med någon minut, max.
Lägg upp wontons och pak choi i en skål..
Häll på kokvatten från wonton och droppa i såsbasen, blanda, tills du har en lagom saltsur smak..
Toppa med skivad vårlök och Koriander... Klart!!
Man kan även tillsätta Red chili oil om man vill ha mer smak och hetta..
Man ser här den härligt röda färgen chilioljan får när den mognat några dagar.. :)
Kryddigt och gott..
 
#1 - - Ajli Müller:

My goodness vad gott det verkar :D :D

Svar: Tack :) Det är riktigt gott på det där lite udda, genuint Kinesiska sättet :) Salt och syrligt kan kräva lite tillvänjning :)
Kai