Kunglig paneer - Shahi paneer (शाही पनीर रेसिपी)

Shahi paneer är en av mina favoriträtter där man använder paneer.
Krämigheten och den framtydande saffransmaken är utmärkande egenskaper för Shahi paneer.
Lagade en variant med tomat, finns massor med varianter på denna rätt också. Med eller utan tomat.
Första gången jag kom i kontakt med den här rätten var när jag jobbade på en Japansk restaurang..
Diskaren som jobbade där var från norra Indien. Han gick alltid omkring och tittade på vad vi gjorde, ställde
frågor och var allmänt intresserad :)
Så en dag sa jag, "Tomorrow night you will make the food for the staff!"
Dagen därpå kom han in med en påse med kryddor och ett stort leende, i kväll skulle personalen äta "kungligt"
Det här var det som egentligen öppnade mina ögon för det Indiska köket, det blev många kvällar med Indiskt. :)
Vårat lilla diskrum gömde en väldigt matbegåvad, före detta kock av den Indiska skolan :)
 
Ingredienser till Shahi paneer
• 2-300gr Paneer
• 3dl "buljong" från kokandet av nötterna grönsakerna.
• ~1dl grädde
• 1tsk mald koriander
• 0,5tsk chilipulver
• 0,5tsk gurkmeja
• 0,5tsk mald kardemumma
• ~1påse saffran, efter tycke och smak
• 1-2 indiska lagerblad
• 3 nejlikor
• 3st gröna kumminpods
• 2st svarta kumminpods
• 1 bit kanel
• 1tsk spiskumminfrön
• 3-4msk tomatpuré, lite efter smak
• Ghee att steka i
• Socker och salt efter smak
Ingredienser till cashewpastan
• 1liten gul lök
• 3-4msk hackade cashewnötter
• 1-2msk hackad, skalad mandel
• 3-4 vitlöksklyftor
• 3cm ingefära
Koka den grovt delade löken, delade ingefäran, cashewnötterna, vitlöken och mandeln i ca 3dl vatten.
Koka tills löken är genomkokt.
Sila av och spara buljongen, kör de övriga ingredienserna i en mixer till en slät pasta.
Värm upp några matskedar ghee och lägg i kanelen, spiskumminen, nejlikor och kumminpodsen.
Fräs på tills aromatiska.
Tillsätt cashewpastan och fräs på tills den börjar släppa i kanterna..
Tillsätt chilipulvret, gurkmejan, den malda koriandern och saffranet.. blanda väl.
Tillsätt tomatpurén och blanda väl.. Låt fräsa på en stund.
Tillsätt buljongen och låt koka ihop till lagom tjocklek..
Tillsätt grädde och låt koka ihop till lagom tjocklek... Smaka av med socker och salt.
Tillsätt den tärnade paneeren och värm på i några minuter.
Toppa med lite uppvispad yoghurt och koriander.
Servera med jeeraris och något gott indiskt bröd :)

Färskost - Paneer (पनीर)

Paneer är en av stapelingredienserna vad gäller proteiner i det Indiska köket.
Man kan göra den på mer eller mindre krångliga sätt, jag brukar göra en snabbvariant :)
Snabbt och gott, inte lika snygg som köpes, men faktiskt oftast godare.. ;)
Ingredienser till Paneer
• 3 liter gammaldags mjölk
• 3-4msk vitvinsvinäger (Eller saften av en citron)
Koka helt enkelt upp all mjölk i en tjockbottnad kastrull. Rör om så att det inte bränns vid.
Precis när mjölken kokar upp, tillsätt vitvinsvinäger eller citron och rör om försiktigt.
Mjölken kommer nu separera sig.
Sila av och skölj ostmassan.
Om man inte sköljer här kan man få en oönskad syrlig smak av vitvinsvinägern eller citronen..
Pressa ur den värsta vätskan och sätt ostmassan i lämplig form..
Sätt under press i kylskåpet tills du har önskad hårdhet på osten..
Paneer! Klar att skära upp i lämplig form till grytor eller annat :)
Förvara i vatten i kylskåpet.
Visa fler inlägg