Färskost - Paneer (पनीर)

Paneer är en av stapelingredienserna vad gäller proteiner i det Indiska köket.
Man kan göra den på mer eller mindre krångliga sätt, jag brukar göra en snabbvariant :)
Snabbt och gott, inte lika snygg som köpes, men faktiskt oftast godare.. ;)
Ingredienser till Paneer
• 3 liter gammaldags mjölk
• 3-4msk vitvinsvinäger (Eller saften av en citron)
Koka helt enkelt upp all mjölk i en tjockbottnad kastrull. Rör om så att det inte bränns vid.
Precis när mjölken kokar upp, tillsätt vitvinsvinäger eller citron och rör om försiktigt.
Mjölken kommer nu separera sig.
Sila av och skölj ostmassan.
Om man inte sköljer här kan man få en oönskad syrlig smak av vitvinsvinägern eller citronen..
Pressa ur den värsta vätskan och sätt ostmassan i lämplig form..
Sätt under press i kylskåpet tills du har önskad hårdhet på osten..
Paneer! Klar att skära upp i lämplig form till grytor eller annat :)
Förvara i vatten i kylskåpet.