Kyckling i "tomatsås" - Murgh Makhani

Det här... Det här är ju sååå löjligt gott... Skulle kunna äta detta nästan lika ofta som tacos.. Kyckling i krämig, sötsyrlig, ingefärighärlig sås.. Fantastisk gott! :) Kan köpas i stånd på gatan eller på nästan alla Punjabi eller Mughlai restauranger... Av en anledning.. :)
Ingredienser till Murgh Makhani
• 1 sats Tandoori kyckling tikka
• 5-6 gröna kardemummapods, knacka dom lite..
• En liten bit indisk kanel
• En finhackad, liten gul lök
• 3cm ingefära
• 2-3 gröna chilis
• 1tsk kashmiri chili pulver
• 1tsk Garam Masala
• 3-4msk tomatpure
• 2dl grädde
• 2-3msk honung
• 1msk kathsoori methi (Bladen inte fröna, krossade)
• Salt till avsmakning och ghee till tillagning. Koriander att toppa med och lite citron.
 
Ett riktigt hett tips här... DUBBLA satsen sås... Det är så djävla gott så man vill ju bara sitta och äta den med sked...
Finhacka den gula löken, kör ingefära och chili till den obligatoriska pastan i en mixer....
I några matskedar ghee, fräs på kanel, nejlikor, kardemumma i kanske 20-30 sekunder.. Tillsätt löken och sautera tills den börjar bli lätt ljusbrun.. Tillsätt sedan ingefära och chilipastan, fräs på snabbt för att få bort den råa lukten..
Tillsätt tomapuren, chilipulvret och garam masalan..
Fräs på några minuter under omrörning tills du har en trevlig liten currypasta..
Tillsätt grädden lite i taget under omrörning, tills...
Du har en fantastisk krämig och god sås som man bara vill bada i... Tillsätt honungen och kathsoori methi.. Smaka av med salt så att du får fin balans.. Pressa även i lite citron för lite syrlighet..
Tillsätt kyckling tikkan och låt koka in i såsen under kanske 5-10 minuter.. Blir såsen för tjock, justera med vatten.
Servera med Naanbröd eller något annat gott Indiskt bröd eller spiskumminkryddat ris, toppa med lite koriander.

Tandoori kyckling tikka - Tandoori Murgh Tikka

Nu blir det ju inte"Tandoori" för inte har jag någon Tandoori ugn... Önskar jag hade, för den temperaturen är ju fantastisk att grilla saker i.. Men kyckling marinerad i yoghurt, chili och vitlök.. Mummamat från indien..
Ingredienser till Tandoori kyckling tikka
• 500gr urbenad kyckling. Använder själv alltid lårfile, saftigare, godare.. Men file går bra :)
• 2tsk kikärtsmjöl
• 3-4 vitlöksklyftor
• 3cm ingefära
• 1 grön chili
• 1tsk paprikapulver
• 1tsk kashmiri chili pulver
• 1tsk Garam Masala
• 1tsk mald koriander
• 1tsk Amchoor
• En nypa saffran för färg
• En nypa kanel
• Salt till avsmakning och ghee till pensling under tillagning. Citron och Chat masala till topping
Blanda yoghurt och kikärtsmjöl tills slätt..
Mixa vitlök, ingefära och chili i en mixer till en jämn pasta.. Tillsätt pastan plus de torra kryddorna till yoghurtblandningen..
Blanda väl tills du har en fin marinad..
Tillsätt kycklingen och låt marinera minst en halvtimma, gärna över natten..
Trä upp kycklingen på spett och grilla den under "Grill" i ugnen, högsta temperatur. Vänd ett par gånger och pensla med Ghee vid varje vändning..
Strö över lite chat masala, pressa över citronsaft... Servera med Padina chutney och Naanbröd eller ris.. Gott!!

Mint chutney - Padina chutney

Mint chutney är en sådan lite udda, frisk chutney som det finns så många av i det Indiska köket :) Serveras oftast till Tandoori eller annan indisk "kebob".
Ingredienser till Padina chutney
• 3-4 krukor mynta (Dom är ju ofta patetiskt små..)
• 1 kruka koriander
• 4msk Turkisk yoghurt
• 1 grön chili
• 1 liten gul lök
• 1-2cm ingefära
• 2-3 vitlöksklyftor
• 1tsk spiskummin (Rostade frön, mortlade)
• 1tsk chat masala
• 1tsk Amchoor
Salt efter smak
Inga konstigheter, blanda yoghurten med samtliga kryddor..
Klipp upp och mixa ner Koriander och Mynta med finhackad vitlök, ingefära, lök och chili..
Kör till en..
Pestoliknande röra..
Blanda ihop med Yoghurtblandningen och smaka av med salt.
Visa fler inlägg