Salivkyckling? - Kou Shui Ji (口水鸡)

Salivkyckling.. Vad säger man? Iband så blir det kanske inte så bra när man översätter direkt.. Men kyckling i chiliolja kanske fungerar? Inte vet jag, men det är vad det är! En av mina absoluta kycklingfavoriter från Sichuan.
Ingredienser till salivkyckling..
• En hel kyckling av bra kvalitét, inte en sån där liten stackare som aldrig sett dagens ljus.
• 2 salladslökar
• 3cm ingefära
• 1-2msk Kinesiskt risvin (Ja ok, Sherry om det verkligen är nöd..)
Ingredienser till Chilisåsen
• 5-7msk chiliolja
• 3msk svart vinäger
• 1msk sesamolja
• 3msk Kinesiskt risvin
• 1-2tsk socker
• 1msk ljus soya
• 2 krossade och finhackade vitlöksklyftor
• 1msk fint skivad vårlök, vita delen
• 1msk fint hackad koriander
Topping
• Krossade jordnötter, efter tycke och smak
• Rostade vita sesamfrön efter tycke och smak
• Koriander
Skölj kycklingen, skiva i ingefära, lägg i vårlök och risvinet..
Tillsätt kallt vatten precis så det täcker och låt koka upp på medium värme.. Vi vill ha en långsam process så låt det ta tid. Så fort det precis kokat upp sänk så att vattnet precis rör på sig. Låt sjuda 10-15 minuter beroende på storlek på kycklingen. Efter 10-15 minuter, stäng av plattan och låt kycklingen ligga under lock i vattnet för ytterligare 20 minuter..
Flytta sedan snabbt över kycklingen till en annan behållare med isvatten, vänd runt kycklingen tills den är helt avsvalnad... Vi vill ha ett fint och hårt skinn, alla vet ju att skinnet är det godaste på kycklingen.. :)
Medans kycklingen svalnar, blanda alla ingredienser till såsen. Smaka av så du får den där lätt sötsyrliga balansen..
Mortla jordnötter och sesamfrön lätt..
Stycka kycklingen, lägg upp.. Häll såsen över, toppa med jordnötter och sesamfrön.. Låt gotta sig lite..
Ät! Det här är gott..
 
#1 - - Monica:

Nu vet jag varför det heter salivkyckling... jag dreglar 😂 ser ju gott ut.

Svar: Det är faktiskt därför ;)
Kai

#2 - - Anonym:

Sichuanpepparkornen i chilioljan... ska man hetta upp dem innan? Läste nånstans att man ska göra det eller räcker det med att värma dem i oljan? Bara fuskat och använt den
malda varianten tidigare./ Monica

Svar: Hej! För chilioljan behöver du inte göra det :) Rostar den gör man oftast när man ska använda den "direkt" då det framhäver smaken mer.
Kai