Köttfärs på risbädd - Kött på ris? (盖浇饭)

Mer vardag än såhär blir det väl knappt? Jo, möjligen en god sötsur sås med något protein och lite grönsaker.. Men att servera något på risbädd, någon typ av donburi eller alltså "rätt på ris", typ.. :) Är ju väldigt vanligt både i Japan och Kina.
Ingredienser till köttfärs på risbädd
• ca 500gr fläskfärs eller nötfärs.
• 2 salladslökar
• 3cm ingefära
• 1-2msk sesamolja
• 5-6 gröna chilis
• 2-3 röda chilis
• 1 liten rödlök (Eller en halv stor!)
• 2-3 vitlöksklyftor
• 1msk ljus soya
• 1msk svart vinäger
• 1/2msk socker (Valfritt)
Börja med att blanda köttfärs, finhackad ingefära, strimlad vårlök och sesamolja i en skål. Salta lätt och låt stå medans du förbereder resten. Glöm inte koka lite ris också..
Skiva chilin och hacka rödlöken och vitlöken fint.. Nu hade jag ju ingen chili nästan (Så planerar jag) ska vara dubbelt så mycket som på bilden..
Fräs på den "marinerade" köttfärsen i lite smakfri olja. Ska brynas ganska hårt så man får upp lite "knaper" på ytan av köttfärsen. Ta upp köttfärsen och lägg åt sidan så länge..
Fräs försiktigt på först vitlök och rödlök.. Tillsätt sedan chilin och fräs på ett litet tag.. Ska bli "Aromatiskt" det betyder att det ska svida satan i ögon och hals, då är det starkt nog.
Tillsätt köttfärsen och fräs upp.. Tillsätt soja, socker och vinäger efter smak, fräs upp igen.. Klart!!
Lägg ris i botten av en skål och lägg köttfärsen ovanpå, toppa om man vill med lite vårlök och sesamfrö.. Ät med sked herregud.. :) Superenkelt men ganska gott för en Torsdag... :)

Fläsk med/i vitlökssås - Suan ni bai rou (蒜泥白肉)

Det här är en kall "förrätt" som man kan få på många kinesiska restauranger. Superlätt att tillaga, ger god fläskbuljong till nudlar som "biprodukt" :) Sötsurstark dipsås med mört fläskkött serverat med krispig gurka, gott!!
Ingredienser till fläsk med vitlökssås
• ca 500gr fläsk. Fläsksida är godast tycker jag, men karre eller annat går bra
• 4-6 skivor av ingefära
• En mellanstor salladslök
• Nästan 1tsk Sichuanpepparkorn
• Ca 1/2 gurka, fint strimlad
Ingredienser till vitlökssåsen
• 5-6 vitlöksklyftor
• Vita delen av en vårlök
• Ca 2-3cm ingefära
• En nypa salt
• 1dl varm vatten
Ingredienser till Kinesisk röd dipsås
• 1msk ljus soya
• 1msk svart vinäger
• 1/2msk socker
Dela fläsket i bitar ca 5 cm breda. Skölj det, tillsätt vatten, Sichuanpepparkornen, salladslöken och ingefäran, koka upp och låt skjuda ca 30-40 minuter beroende på storlek på bitarna. Ta upp och börja med såserna. Buljongen kan man spara till nudlar.
"Vitlökssåsen" eller marinaden görs genom att ingefära, vårlök och vitlök krossas/mixas grovt, saltas.. Och varm vatten hälls över. Låt stå en tio minuter medans du gör..
"Dipsåsen", inga konstigheter här bara blanda alla ingredienser tills allt löst sig. :)
Strimla gurkan fint....
Skiva fläsket tunnt, lägg upp och häll över lite av "Vitlökssåsen", låt den dra in i köttet i en 20-30 sekunder.. Servera med den skivade gurkan och dipsåsen. Läbbigt gott med en härlig Kinesisk karaktär.. Ta lite kött och plocka upp gurka i en liten "wrap" doppa.. Gott som fan är det.. :)
Man kan även lägga gurkan i botten av en skål och lägga tunna skivor av fläsk ovanpå..
Samma här, häll över "vitlökssåsen", låt dra en 20-30.. Toppa med dipsåsen och bara ät. :)
Visa fler inlägg