Fläskkotlett i syrlig sås - Tonteki (トンテキ)

Just nu sitter jag och funderar på varför jag postar min middag.. Det här är ingen sån där "Yakiniku" som serveras på den Kinesiskt/Thai//Vietnamesiskt och sushihaket som finns överallt nu och alla verkar tycka är "Bra Yakiniku". Tonteki har en lite udda smak, väldigt Japansk tycker jag själv. Tonteki har faktiskt en organisation som är till för att skydda namnet och vad något som kallas "Tonteki" MÅSTE innehålla, för att få kallas just Tonteki. :)
Tonteki har faktiskt kinesiska rötter, receptet kommer ursprungligen från restaurang Lai Lai Ken in Yokkaichi. 
MEN! Det är ännu en av dessa rätter som tar lika lång tid att tillaga som det tar att koka riset :) Perfekt veckomat, så här kommer receptet i alla fall :)
Ingredienser  till Tonteki (Och faktiskt alla 4 reglerna uppfyllda ;))
• Fläskkotletter efter behov, ska gärna vara tjocka, minst 2 cm.. Min butik säljer bara sånna babytunna av någon anledning.. (Måste finnas för att få kallas Tonteki Regel #2)
• En halv fint riven gul lök
• Lite superfint stimlad vitkål (Måste serveras till för att få kallas Tonteki Regel #4)
• 1 fint skivad vitlöksklyfta (Måste serveras till för att få kallas Tonteki Regel #3)
• Lite vetemjöl att vända kotletterna i, det här är valfritt. Jag gillar när det guckar fast mycket sås.
• Valfritt till garneringen, salt och peppar och lite olja till stekning
Ingredienser  till Tontekisåsen (Måste finnas för att få kallas Tonteki Regel #1)
• 3msk Ponzu
• 3msk saké
• 1tsk soya
Riv löken fint.. Blanda de 3 ingredienserna till såsen i en skål.. Snitta (Så dom steks platta) Salta, peppra och mjöla dina kotletter... Ta det gärna lugnt med saltet, kan faktiskt uteslutas helt om man vill. Det här är en väldigt salt sås.
Låt vitlöken ligga med i oljan från kall och infusera.. Stek kotletterna på medelvärme och håll koll på dina vitlöksskivor. Lyft ur när klara..
Vitlöken borta.. Kotletterna nästan färdiga.
Tillsätt såsen och löken, låt koka ihop samtidigt som du öser köttet med såsen...
Klart! Svårare än så är det inte att göra något som smakar genuint Japanskt...
Jag tycker det är gott i alla fall :) Det löjliga med den här löjligt enkla rätten, är hur den finstrimlade vitkålen och köttet gifter sig..

Hemmagjord ponzusås (Igen) - ポン酢

Jag har sedan tidigare ett "Snabbrecept" på Ponzusås på bloggen, fungerar bra om man snabbt vill dra ihop en ponzusås till något man vill äta direkt. Men den saknar mycket av den umamikärlek som en "riktig" ponzusås utvecklat efter den fått vila ett tag. Så här kommer det recept jag normalt använder när jag lagar Ponzusås.
Ingredienser  till hemmagjord Ponzusås (Ger en liten sats.. Jag hade inte fler citroner.)
• 1dl Shoyu
• 1dl saft från citrusfrukter, ration 6citron på 2apelsin. Mät upp med Msk vid behov tills du fyller ett dl-mått.
• Cest från en citron
• 2msk Mirin
• 1dl packad katsuobushi av bra kvalitet
• en mindre bit kombu.
Ingen magi här, blanda allt i ett decinficerat kärl, var noga med att inget vatten kvarstår i burken. Och rena händer!! Ställ in i kylskåp minst 2-3 dagar, längre ju större sats man gör. Sila sedan bort allt "löst", förvara i burk eller flaska i kylen, normalt sett håller den nu utan problem en månad i kylen. Det här är en sås som kan mogna 6-12 månader om man verkligen sköter renheten vid tillverkningen, kan utveckla fantastiska smaker.

Ugnsbakad Kyckling katsu - 揚げないチキンカツ

Var och handlade lite juice på COOP när en påse Panko ramlade ner framför fötterna på mig.. Det i kombination med att jag endå hade tänkt försöka tvinga i mig en bit kokt kycklingfilé idag (Influensa..) Gjorde att jag bestämde mig för att laga kyckling katsu. Det här är ju normalt något man friterar, brukar jag också göra. Men då hela lägenheten luktar kinarestaurang i två dagar efter jag gjort det.. så gick jag på den ugnsbakade varianten, nästan lika gott ((Friterat ÄR gott...) men mer hälsosamt. :)
Ingredienser  till kyckling katsu
• Kycklingfileer skurna i max 1cm tjocka skivor, mängd efter behov
• Salt och peppar till kycklingen
• Lite strimlad isbergsallad eller annan favoritsallad och citron
• 1påse panko samt ca 3-4msk olja till rostningen av Pankon
• Lite vetemjöl att vända fileerna i, 2 vispade ägg till paneringen
• Tonkatsusås samt karachi (Senap, valfritt) och ris till servering
Sätt ugnen på 200 grader.. Häll ner pankon i en torr stekpanna och ringa över en 3-4msk olja..
Kasta eller rör försiktigt runt pankon tills all olja fördelat sig jämnt..
Stek på tills du har en fin färg..
Skiva varje kycklingfile i max 1cm tjocka skivor..
Salta, peppra efter smak :)
Sedan panera som vanligt.. Doppa kycklingen i mjöl så allt blir ordentligt täckt, doppa i de uppvispade äggen, täck med Panko :)
Lägg in i ugnen på smörpapper, låt gå en 20-25 minuter beroende på tjocklek på kycklingen. Om du inte är nöjd med färgen, kör sista minuntrarna på grill..
Bakad, krispig och saftig kykling katsu....
Skär upp och servera med ris, tonkatsusås, citron och karachi om man vill ha.. :)
Bra grej med kyckling katsu är att om det blir över kan man laga en hel del andra rätter av "resterna" :)
Enkelt och gott :) Kycklingschnitzel på Japanska...
Visa fler inlägg