Fläsk teriyaki på risbädd - Teriyaki buta donburi (豚の照り焼き丼)

Ibland, som på Måndagskvällar.. Orkar man ju inte laga mat.. Men vad äter en Japan på en trött Måndag? Jo någon enkel donburi. Så slinker in på min COOP och letar något protein, blir fläskkotletter. Och snabbt ska det gå, så detta är ännu en Japansk rätt som tar lika lång tid att laga som det tar att koka riset :)
Ingredienser  till Teriyaki buta donburi (Buta teriyaki donburi?..)
• I det här fallet 2 portioner, så två benfria kotletter
• Salt och peppar till köttet
• Lite strimlad isbergsallad eller annan favoritsallad
• Lite Beni shoga om man har (Picklad ingefära)
• Lite vetemjöl att vända kotletterna i
• 1-2 vitlökar fint skivade
• 2 vårlökar som skivas tunnt
Ingredienser till Teriyakisåsen
• 2msk Saké
• 2msk risvinäger
• 3msk soya
• 2msk socker
• Ca 2-3cm riven ingefära
• 1tsk sesamolja
Så enkelt är det faktiskt att göra teriyakisås... Så vem köper på flaska herrejösses.. :)
Sätt på riset och sen... Snabbt och enkelt, ta ett par vanliga fläskkotletter..
Blanda alla ingredienser till din hemmagjorda teriyakisås...
Riv ingefäran.. Jag tokmixar den i min älskade minimixer...
Skär vårlöken i tunna skivor, gör detsamma med vitlöken och strimla salladen..
Salta, peppra och vänd kotletterna i vetemjöl...
I lite smakfri olja låt vitlöken värma med och infusera oljan...
Stek på kottletterna tills lagom brynta...
Vänd dom låt steka ett litet tag och..
Häll helt sonika på all sås och blanda i ingefärspastan...
Låt såsen koka ihop på medelvärme medans du öser köttet med såsen.. När såsen börjar få lagom tjocklek, strö över den skivade vårlöken och låt ligga med på värme ett litet tag..
Ojoj! Riset är klart... Lägg det i lagom skål..
Lägg på den strimlade salladen..
Skiva köttet och lägg på salladen.. Toppa med beni shoga.. Klart!!
Svårare än så är det inte och klart på mindre än 30 minuter.. Nu ska jag äta.. :)
#1 - - Michael:

Herre jösses vilka underbara recept!

Svar: Hej! Tack! Vad kul att du tycker det :)
Kai

#2 - - Monica:

Har allt utom beni shoga. Kan man göra det själv?

Svar: Hej! Ja det går men kräver en massa småsaker. Går bra att skippa, ingen fara :) Serveras också ofta med bara skivade cocktailtomater runt.
Kai

#3 - - Monica:

Har massor av spännande produkter hemma så fram med receptet när du har tid 😁

Svar: Inget supersvårt egentligen :) Plommonvinäger (Umezu), röd Shizo och ingefära :) Koka ihop det är lätt, bara det att hitta ingredienserna . Jag odlar bara shiso på somrarna själv ;)
Hittade här https://japanskmat.com/produkt/beni-shoga-200g-daruma-br/
Kai

#4 - - Monica:

Hittade ett fint recept men har inte rätt vinäger. Blir ett besök på japanska torget nästa gång jag e i Sthlm. Men ska fixa maträtten utan ingefära.

Svar: Ja det går bra utan :) Rätten har ju redan en viss syra från såsen i sig :)
Kai

#5 - - Monica:

Jisses vad gott det blev. Min uppläggning blev inte lika fin men det var en upplevelse för mina smaklökar.

Sen ett tips... vet inte om det e rätt vinäger men här får du en länk. Butiken ligger på Hornsgatan. Går å beställa via nätet oxå 😊

https://naturprodukter.se/livsmedel/olja-vinager-och-majonas/terrasana-ume-su-250ml/

Frön finns att hitta på nätet om man gillar att odla perilla. Svåra att gro. Finns hos impecta.

Svar: Hej! Ja det är sån, finns lite olika fabrikat :)
Kai