Hemmagjord ponzusås (Igen) - ポン酢

Jag har sedan tidigare ett "Snabbrecept" på Ponzusås på bloggen, fungerar bra om man snabbt vill dra ihop en ponzusås till något man vill äta direkt. Men den saknar mycket av den umamikärlek som en "riktig" ponzusås utvecklat efter den fått vila ett tag. Så här kommer det recept jag normalt använder när jag lagar Ponzusås.
Ingredienser  till hemmagjord Ponzusås (Ger en liten sats.. Jag hade inte fler citroner.)
• 1dl Shoyu
• 1dl saft från citrusfrukter, ration 6citron på 2apelsin. Mät upp med Msk vid behov tills du fyller ett dl-mått.
• Cest från en citron
• 2msk Mirin
• 1dl packad katsuobushi av bra kvalitet
• en mindre bit kombu.
Ingen magi här, blanda allt i ett decinficerat kärl, var noga med att inget vatten kvarstår i burken. Och rena händer!! Ställ in i kylskåp minst 2-3 dagar, längre ju större sats man gör. Sila sedan bort allt "löst", förvara i burk eller flaska i kylen, normalt sett håller den nu utan problem en månad i kylen. Det här är en sås som kan mogna 6-12 månader om man verkligen sköter renheten vid tillverkningen, kan utveckla fantastiska smaker.